Зеленчуците поскъпнаха с от 3 до 5 на сто

Цените на брашното, олиото и захарта се стабилизират на нивото от миналата седмица, показва седмичният анализ на Държавната комисия по стоковите борси и тържища. Седмичните колебания при цените на млечните и месните произведения и варивата са незначителни, като изменението е в диапазона ±1%. През втората половина на седмицата се наблюдава леко движение нагоре на цената на яйцата, като промяната спрямо началото на периода е 7% (1 ст./бр.) През седмицата продължава сезонното намаление на цените на плодовете, които са в активен сезон на предлагане, като е отчетено поевтиняване на прасковите средно с около 7-9% и на дините с около 15%.
 
 През седмицата се наблюдава спад на цената на едро на бананите и вносните ябълки с 3-4%, а при лимоните е регистрирано леко поскъпване в диапазона 3-5%.
Поскъпване е регистрирано на оранжерийните домати и краставици средно с около 8% и поевтиняване на зелето и тиквичките с около 10%.Цените на картофите, зрелия чесън, зеления пипер и морковите се движат около стойностите, отчетени през миналата седмица.
От средата на месец юни започва трайно стабилизиране на кривата на индекса на тържищните цени, като стойностите се движат около 1.900 пункта. Тази тенденция се запазва и през изтеклата седмица. Движението на индекса през този период е резултат от незначителните седмични отклонения на цените на хранителните стоки и сезонните колебания на плодовете и зеленчуците. В края на седмицата стойностите на ИТЦ стъпват на ниво от 1.902 пункт.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *