Зеленчуците по борсите поскъпват

Промяната на цените на седмична база на захарта, брашното и олиото е ±1%, а ориза и варивата се търгуват около нивата от миналия период. Под 1% е и промяната на цените на млечните произведения и месните продукти, показа още анализът на експертите.
Спрямо миналата седмица има и леки колебания на пазара за плодове и зеленчуци. Най-значително е изменението на цената на лимоните – цитрусовите плодове са с 4-5% по-евтини спрямо предишната седмица. Промяната в цените при търговията с банани, ябълки и грозде е в рамките на ±1-2%.
За разлика от плодовете обаче се наблюдава поскъпването на повечето зеленчуци. Най-осезаемо то е изразено при оранжерийните домати и краставици – съответно с около 14% и 20%. Ръстът на цените на останалите зеленчуци е в диапазона 2–6%.
Стойностите на Индекса на тържищните цени продължават да се движат нагоре, макар и плавно, и в края на периода индексът се стабилизира на ниво от 1.907 пункта. Покачването на стойностите на ИТЦ в края на тази седмица, спрямо предходната е 0.6%.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *