Земеделската земя – цени и прогнози

В момента пазарът на земеделска земя върви към своята равновесна точка след известна динамика. Може да се каже, че в края на 2012 г. имаше известно изкуствено увеличение на цените на земята в някои региони, най-вече в Северна България. Сега се наблюдава успокояване на пазара след лека корекция на цените, което ги доведе до реалните им нива. Фактор за това е отливът на спекулантите. Това смята екипът на агенция ЕЛАНА Агрокредит.
Очаква се цената на земеделската земя в дългосрочен план да има плавен и устойчив ръст. Камен Колчев, изпълнителен директор на ЕЛАНА Агрокредит*, пояснява: „Смятаме, че цената на земята и рентите ще растат в рамките около 5 – 10% годишно.“

Сериозна пречка за по-успешното развитие и планиране на земеделския бизнес в момента е проблемът с ползването на земята, казват още експертите в свои анализ. Уредената в действащото законодателство процедура за комасиране на земите на ниво ползване представлява краткосрочно решение за българските земеделци, защото го урежда само за съответната стопанска година. Те нямат сигурност за площите, които обработват, и това пречи на дългосрочното планиране на агромероприятията за съответната земя, както и на изграждането на поливни съоръжения, които значително биха повишили добивите им. Въпреки активните покупки на земя през последните години (90% от покупките в периода 2009 -2012 г. са от земеделски производители), в сравнение с европейските фермери нашите земеделци все още притежават много нисък процент от земите, които обработват.

Камен Колчев посочва, че към 2013 г. около 8 млн. декара земя се притежават от земеделските производители, очаква се този обем да се удвои в следващите 10 години, за да достигне европейски нива.

*Специализираната компания във финансов лизинг на земеделска земя ЕЛАНА Агрокредит се готви за листване на Българска фондова борса. Дружеството е с основен фокус кредитиране на земеделски стопани за покупка на земеделска земя при условията на финансов лизинг.
Първичното публично предлагане започва на 11 септември 2013 г. Компанията предлага емисия от 15 млн. нови обикновени безналични акции, с които ще увеличи капитала си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *