Земеделци искат създаване на Министерство на търговията

За това апелира председателят на Българския земеделски съюз Стефан Личев по време на 39-ия конгрес на партията, който се проведе днес в столицата. Личев подчерта, че е готов на всякакви компромиси, за да може да се осъществи историческото обединение на земеделския съюз.
Лидерът бе категоричен, че във вековната си история партията му е подкрепяла и леви, и десни политически сили. Обединението обаче винаги е било само в една посока – срещу всяка диктатура в България.
Всички опити за ревизия на земеделската идея са били неуспешни, припомни Стефан Личев. Той се мотивира с твърдението, че земеделската идея и до днес звучи съвременно.
„Какво е нашето възможно политическо бъдеще – естествено, че това е обединението. Готови сме да направим всичко възможно Земеделският съюз да бъде единен. И както е казал Димитър Гичев да пуши един комин над земеделската къща”, заяви той.
Според Личев земеделието вече трябва да се определя не по държави, а по региони, за да няма неравнопоставено субсидиране. Основният проблем на тази индустрия бил, че тя се е изнесла в градовете.
„Този проблем има решение. Държавата трябва да защитава дребните земеделски производители, които са почти на изчезване, да помага на средните, и да не пречи на едрите. Ако искаме в селата да има живот, трябва да се помогне на хората, които се занимават със земеделие от по 200-300 до 1000 декара. Ако индустрията има огромни конкуренти в Европа, Китай, Индия, Латинска Америка, то в земеделието, поради това, че има световен недостиг на храни, България може да излезе на чуждите пазари със собствената си земеделска продукция”, обясни Личев.
За подобряване на състоянието на българското земеделие, от съюза поискаха да бъде изготвена дългосрочна национална стратегия за развитие на земеделието, както и още от следващата година да бъдат усвоени нови 3,8 млрд. лева. Това можело да стане чрез изравняване на българските агросубсидии с тези на останалите страни в Европейския съюз.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *