Земята е загубила една трета от обработваемата си площ през последните 40 години

Светът е загубил една трета от обработваемата си земя заради ерозия или замърсяване през последните 40 години. На фона на увеличаващото се глобалното търсене на храна тенденцията може да има катастрофални последици, предупреждават учени, цитирани от The Guardian.

Ново изследване изчислява, че приблизително 33 % от качествената земя за производство на храна бива унищожавана с темпо, което надвишава темпото, с което природните процеси създават почва. Екипът от Шефилдския университет във Великобритания, който е анализирал множество изследвания, публикувани през последното десетилетие, посочва, че загубата е „катастрофална”, а тенденцията е почти необратима, ако не се наложат сериозни промени в селскостопанските практики.

Продължителното разораване на земята в съчетание с интензивната употреба на торове разрушава почвата по целия свят, установява проучването, като ерозията протича с темпо до 100 пъти по-бързо от това на образуването на почва. Формирането на само 2.5 сантиметра повърхностна почва отнема приблизително 500 години.

Основната причина за ерозията е нарушаването на структурата при засаждането и събирането на реколта от растителни култури. Когато почвата постоянно се обръща, тя взаимодейства с кислорда и въглеродът в нея се отделя в атмосферата, вследствие на което тя не може да се свързва и втърдява.

Тези загуба на цялост влияе на способносттта на почвата да съхранява вода и така губи ролята си на буфер срещу наводнения и хранителна база за растения. Наред с това, ерозиралата почва лесно може да бъде отмита от климатични явления, захранвани от глобалното затопляне. Обезлесяването също има фатални последици за почвата.

Учените от Шефилдския университет предлагат серия от мерки срещу загубата на почва, включително рециклиране на хранителни вещества от отходните води, използване на биотехнологии, за да се предотврати зависимостта от торове и редуване на отглеждане на растителни култури и животни, за да се осигурят периоди за възстановяване на обработваемата земя.

Около 30 % от свободната от ледена покривка площ на планетата се използва за отглеждане на пилета, говеда, свине и други животни, а не за отглеждане на растения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *