Зехтинът няма борсова цена, по света 70% е фалшив

Зехтинът не се търгува на нито една от големите стокови борси по света, затова и нямаме наблюдения как и дали се променят цените му, съобщава „24 часа”, като се позовава на Васил Симов, директор на Софийската стокова борса. За мазнините в Европа определяща била борсата в Ротердам, но там се котират нерафинираното и рафинираното слънчогледово олио.

Зехтин се продава само на регионални тържища в основните страни производители като Гърция, Испания и Италия, обясни Симов. Според него като цяло той може да се приеме за екзотика на българския пазар, защото няма повече от 1-2 на сто дял, в сравнение с олиото.

Същото е като ръжения хляб, има го и в България, някои хора само него купуват, но това не означава, че е определящ, когато говорим за хляб, смята директорът на най-голямата стокова борса у нас. Затова и специалистите, които работят на нея, не следят цените на зехтина.

Иначе в световен мащаб се смята, че 70% от зехтина не е качествен и дори е фалшив. Най-много измами стават с предлагания като най-високо качество – “екстра върджин”. Масово се смесва с по-евтини мазнини като рапично олио.

Преди година родната агенция по храните беше открила в популярна верига голямо количество зехтин “екстра върджин”, който в действителност не бил такъв. След проведено разследване станало ясно, че въпросното масло е постъпвало с цистерни от Гърция и се е бутилирало в пловдивско село./БЛИЦ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *