Зигмар Габриел: Европейците не приемат американските искания за свободна търговия

Мнението на германския икономически министър Зигмар Габриел е, че  преговори между ЕС и САЩ за условията  за свободна търговиявече са достигнали до улица без изход.

Преговорите със САЩ де факто се провалиха, тъй като ние, европейците не искаме да се подчиним на американските искания, заяви Зигмар Габриел пред германския телевизионен оператор ZDF в интервю, излъчено в неделя, коментирайки хода на преговорите по Трансатлантическото споразумение за търговско и инвестиционно партньорство (TTIP).

След три години на преговори имаше надежда, че споразумението може да бъде постигано до края на 2016-а година, но съществени различия по въпроси, свързани със селското стопанство и други проблемни области дерайлираха разговорите.

По-рано през годината Канада и ЕС сключиха аналогично търговско споразумение и се смяташе, че подобен ще бъде случая и при преговорите със САЩ. Но общественото недоволство от сделката за свободна търговия се разрасна и политиците са изправени пред засилващ се натиск за постигане на редица отстъпки. Зигмар Габриел също така заяви, че ако процесът по излизането на Великобритания от ЕС бъде лошо проведен и други страни – членки на общността последват британския премиер, съюзът може да „отиде на вятъра“.

Brexit е лошо нещо, но това няма да ни навреди толкова икономически, колкото някои се опасяват, а по-скоро представлява психологически проблем и е огромен политически проблем, заяви Габриел, който е и вицеканцлер на Германия и важна част от управляващата коалиция на Ангела Меркел. Той добави, че светът вече гледа на Европа като на един нестабилен континент.

Ако организираме Brexit по грешен начин, тогава ще се окажем в голяма беда, така че сега ние трябва да сме сигурни, че няма да позволим на Великобритания да запази, така да се каже, хубавите неща, свързани с Европа и в същото време страната да не поеме никаква отговорност, посочи Габриел.

 

Милен  АТАНАСОВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *