Златен кинжал и още 545 предмета

откриха археолози в Карловско

Новооткритото златно съкровище от третото хилядолетие преди Христа ще бъде показано от 9 август в Националния исторически музей

06.08.2006

Аргеолози намериха 545 златни украшения и кинжал от златна сплав от третото хилядолетие преди Христа в могила край село Дъбене, Карловско.

Откритието направил научния сътрудник в Националния исторически музей Мартин Христов.

Златното находище край Дъбене беше открито преди две години и в него продължават да намират нови предмети. През 2005 г. са били открити 15 500 златни елемента, които вече са показвани на изложби в Италия и Дания, а в момента част от тях са включени в голямата изложба на тракийското злато във Варна.

Новата сензация от Дъбене е идеално запазеният кинжал, който не завършва с остър връх, а със заточена равна част и е с високо съдържание на злато в сплавта. Кинжалът няма утилитарни функции, а е по-скоро символ на царска или на първожреческа власт. Освен високата си художествена стойност той е свидетелство за високо организиран живот на праисторическото общество в карловското поле преди пет хиляди години и образуването на първите раннокласови държавни формации, коментират от националния музей.

Огромният брой златни предмети говори за интензивен добив на злато и за високи технологии при обработката на метала. Находки от този тип в Средна и Южна Европа са съвсем малко. Изводът на учените е, че център, снабдяващ цяла Европа със златни украшения, се е намирал в карловското поле, каза пред журналисти директорът на НИМ Божидар Димитров.

Но пълна загадка остава естеството на находището. Хилядите златни фрагменти са в десетки малки могилки, но в тях липсват човешки кости и керамика, т.е. няма погребения. Не са и останки от опожарени работилници, както се мислеше първоначално, тъй като липсват следи от сгради и пожари.

На терена няма следи от селище от тази епоха – то се намира на километри от мястото на златното съкровище. Налага се тезата, че предметите са полагани в земята в рамките на ритуал като дарове за неизвестен бог.

Новите открития ще бъдат изложени в Националния исторически музей на 9 август, тъй като не се нуждаят от специална консервация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *