Златен медал за българско вино в Германия

Златен медал за българско вино от Mundus Vini в ГерманияБългарско вино от немски сорт донесе златен медал на едно от най-престижните винени състезания в света – Mundus Vini.

Виното е New Bloom от Регент и се произвежда от избата в град Съединение New Bloom Winery. Интересна подробност е, че това е дебют за този продукт на международен конкурс. Резултатите бяха обявени във вторник вечерта.В журито на конкурса участваха 270 международни винени експерти от 44 страни. За шест дни те оцениха 6770 проби от 150 винени дестинации. Бяха раздадени 33 големи златни медала, 1102 получиха златни отличия, други 1575 – сребърни.Mundus Vini е създаден преди 17 години и оттогава досега е един от най-важните винени конкурси в света. Оценяването се прави на база 100-точковата система на Международната организация по лозата и виното (OIV).Освен златното отличие с New Bloom Регент, избата спечели и други четири сребърни медала – за New Bloom от Дорнфелдер, за F2F Совиньон блан, за F2F Каберне Совиньон и Сира и за розе F2F от Каберне Совиньон и Марселан. Последното спечели само преди дни Златен ритон на Винария за най-добро розе от тазгодишна реколта.

New Bloom Winery е единствената родна изба, която работи с нестандартните немски сортове Дорнфелдер и Регент. „Щастливи сме, че успяхме да надделеем над такава сериозна конкуренция с немски сорт на немска земя. Вярваме, че тероарът на Тракийска низина, където са всичките ни лозови масиви, отключва невероятен потенциал за създаване на интересни и запомнящи се вина дори и от малко популярни сортове“, коментираха от екипа на родната винарна.
Златен медал за българско вино от Mundus Vini в Германия

„Те са много интересни като аромати и вкус, малко по-различни от класическите Каберне Совиньон и Каберне фран. При нас тези сортове направо полудяха“, разказват технолозите на избата. И сравняват новите за България сортове с Пино ноар като аромат и мекота, а като обагреност – с Каберне Совиньон и Сира, информира dnes.bg.

Избата се наложи на пазара с модерните си и разнообразни като стилове вина. Името идва от „нов разцвет“ – точно това, което се случва в родното винарство в последните години. Годината е особено успешна за родния производител – само преди дни той обра ритоните на Винария, а в края на 2017 година бе обявен за най-добрата българска изба.

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *