Златна монета „Благовещение” пуска БНБ

Златна възпоменателна монета „Благовещение” пуска в обращение Българската народна банка/БНБ/. Събитието е определено в навечерието на първа пролет – 21 март 2017 година и няколко дни преди отбелязването големия християнски празник. На него Архангел Гавриил възвестява на Дева Мария за това, че ще роди по плът очаквания Спасител на човечеството, сина Божий – Иисус Христос. Това е един от постоянните празници в църковния календар, тъй като всяка година се чества на една и съща дата. Заедно с християнския празник, българите отбелязват и фолклорния празник Благовец. Народните поверия гласят, че на Благовещение кукувицата се чува за първи път и това е знак, че пролетта е настъпила. Друг разпространен обичай, който се спазва в навечерието на Благовец е почистването на селските дворове и паленето на обредни пролетни огньове със събраните отпадъци. Покрай тях момите запяват обредни песни и тръгват да обикалят къщите в селото, за да известят, че кукувиците са пристигнали, а с тях и пролетта.

Но да не се отклоняваме толкова, а да се върнем на практичното и земното – благородният метал. Златната възпоменателна монета е определена за инвестиционно злато, като е включена в съвместната заповед на министъра на финансите и на управителя на БНБ, издадена на основание параграф 1, т. 24, буква „б” от Допълнителните разпоредби на Закона за данък върху добавената стойност. Тя ще се продава на касите на БНБ за 920 (деветстотин и двадесет) лева без ДДС.

В последните месеци на миналата година от националния трезор тиражираха и други възпоменателни монети – изработени от благородни метали злато и сребро, аа други и от мед. Тугава беше пусната в обращение монета от 100 лева, на лицевата страна на която e изобразена емблемата на Българската народна банка с годината „1879“ върху лентата, а околовръст – надпис „БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА“, номиналната стойност „100 ЛЕВА“ и годината на емисията „2016“. На обратната страна на монетата има изображение на Екзарх Антим I, отгоре стои надпис „ЕКЗАРХ АНТИМ I“, а вдясно са изписани годините на раждането и смъртта му.

В последния месец декември бе пусната в обращение и монета от 10 лева, посветена на Св. Климент Охридски. На нейната лицева страна в горната й част в позлатен участък има стилизирано изображение на църква, под нея годината на емисията „2016“ и номиналната стойност „10 ЛЕВА“, околовръст надпис „БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА”, а отдолу емблемата на Българската народна банка с годината „1879“ върху лентата. На обратната й страна на монетата има канонично изображение на Св. Климент Охридски и надпис „СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ“.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *