Златодобивът е в криза

До 2017 година производството ще нараства, с което ще се създава сигурност на пазара, но след това има перспективи за рязък спад на производството, което ще разкрие инвестиционни възможности.
Стийв Парсънс, Паоло Лострито и Шейн Нейджъл от Нешънъл Банк Финансиал (National Bank Financial) смятат, че твърде малко нови депозити от злато са били открити през последните години, за да се гарантира, че добивите ще се запазят в сегашните им обеми. Фактът, че мините забавят или отменят проектите за добив от нови находища показват, че по-високите инвестиционни разходи оказват натиск върху тях. Анализаторите са на мнение, че тези притеснения вече тегнат над цената на акциите на тези добивни дружества.
Според специалистите това ще доведе до раздвижване на процесите по сливания и придобивания между компании в сектора на златодобива. През последните десет години твърде много от сделките по поглъщане на минодобивни компании бяха свързани с налагане на контрол над оскъдни залежи от злато. Така твърде много от тези инвестиции се оказаха бедствени за купувачите, тъй като разходите за производството се увеличиха, а цената на благородния метал не нарастваше пропорционално. Занапред инвеститорите ще търсят да придобият не просто каква да е златна мина, а такава, при която капиталовите разходите по добива са ниски, а в близост до находището има изградена логистична инфраструктура.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *