Златото и среброто вероятно ще продължат да поскъпват

В началото на 2019 година виждаме отчетлива подкрепа за златото и други метали като среброто. Само за последния месец до 8 януари златото успя да поскъпне с около 2,50%, или над 50 долара, за тройунция и цената се покачи до малко под 1300 долара.

Резултат с изображение за злато и сребро

В същото време среброто поскъпна от 14,21 долара в началото на декември до 15,87 долара в първите дни на 2019 г. Това изглежда потвърждава прогнозите, че 2019 година може да годината на металите, коментират от представителството на Admiral Markets UK Ltd в България.

Златото стартира и 2018 г. с възходяща тенденция, но бързо навлезе в диапазон, в който се търгуваше до средата май. На 15 май този диапазон от 1300 долара до 1365 долара бе пробит надолу, което доведе до стръмно низходящо движение до 1160 долара за тройунция.

Два от основните фактори, които влияят на цената на златото, са лихвените нива и доходността по облигациите, и тенденциите при доларовият индекс.

През тази година Фед вероятно ще продължи с покачването на лихвените нива, което може да доведе отлив на капитали от фондовия пазара, а една от най-добрите алтернативи на акциите са именно суровините, особено златото, информира investor.bg.

Относно долара, повечето повишения на лихвите от Фед през 2019 г. вече за включени в цената на щатския долар и те едва ли могат да тласнат “зелените пари” нагоре в дългосрочен план, освен ако централните банкери не поднесат сериозна изненада за пазарите. Междувременно, повечето очаквания са, че икономиката на САЩ ще се забави пред следващата година, което също може да се отрази негативно на долара.

Следователно, при подобно стечение на обстоятелствата е съвсем нормално да прогнозираме ръст в цените на златото и металите като цяло. В края на ноември златото се търгува на нива от около 1220 долара за тройунция и през 2019 е реалистично да се очаква връщане поне до диапазона от началото на годината 1300 долара – 1365 долара. А защо не и по-нагоре?

Друг метал, който може да се възползва от потенциалните нискорискови пазарни настроения, е среброто. Трябва да отбележим, че през ноември среброто падна до 3-годишно дъно малко под 14 долара. През 2019 г. ценният метал може да изтрие загубите си от 2018 година и да се върне над нива от на над 18 долара за унция. Защо не и над тези нива?

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *