Златото на печалба след разочароващите данни за неселскостопанската заетост в САЩ

Цената на златото се покачи в петък, възстановявайки се от най- ниската си стойност за последните три месеца, достигната малко по- рано през сесията, след като разочароващите данни за неселскостопанската заетост в САЩ отслабиха спекулациите, че от Фед може да увеличат лихвените проценти по- скоро от очакваното.

Кюлчетата обаче върнаха част от печалбите, след като стана ясно, че Украйна е сключила примирие с про- руските бунтовници, което бе прието като първа стъпка към приключването на конфликта в източна Украйна.

Докладът за неселскостопанската заетост в САЩ разкри, че американските работодатели са наели най- малкия брой работници за последните осем месеца през август, както и че повече американци са се отказали от търсенето на работа, което даде допълнителни причини за и без това предпазливата позиция на Фед относно повишаването на лихвените проценти в страната.

Спот цените се повишиха с 0,4% до 1268.58 долара за тройунция, като по- рано през сесията те бяха достигнали до 1273.45 долара.

На седмична база златото отчете загуба от 1,6% поради нарасналия икономически оптимизъм и силата на долара, реализирайки третата си поредна седмица на загуба.

Американските фючърси върху злато с доставка през декември поскъпнаха с 80 цента до 1267.30 долара за тройунция при обем на търговията около 10% под 30- дневната пълзяща средна.

От министерството на труда в САЩ заявиха, че неселскостопанската заетост е нараснала с 142 000 работни места през миналия месец, което бе доста под очакванията за увеличение от 225 000.

На основните физически пазари на злато, където търсенето през последните месеци бе слабо, интересът леко нарасна. Азиатските дилъри споделиха, че премиите в Китай, най- големият купувач на злато в света, са нараснали от 4 до 5 долара за тройунция над спот цената, като през предишната сесия те са били 3 долара.

Въпреки това от SPDR Gold Trust, най- големия публично търгуван фонд, базиран на злато в света, заявиха, че притежанията им са спаднали с 4.78 тона до 785.73 тона в четвъртък, реализирайки най- големия си еднодневен спад от 16 април до сега.

Сред останалите благородни метали среброто реализира ръст от 0,6% до 19.12 долара за тройунция, докато платината изгуби 0,2% до 1401.80 долара за тройунция, а паладият спечели 0,4% до 887.25 долара за тройунция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *