Златото отново във фокуса на инвеститорите през 2014 година

Златото е на път да отбележи най-лошото си годишно представяне от повече от три десетилетия. Според Capital Economics обаче благородният метал отново ще попадне във фокуса на инвеститорите през 2014 г., пише CNBC.

Решението на Федералния резерв да свие с 10 млрд. долара програмата си за изкупуване на облигации притисна цената на златото близо до дъното за 2013 г. от 1180 долара за тройунция, което беше отчетено в края на юни. Тогава американската централна банка за първи път намекна за плановете си да започне поетапно да затяга паричната си политика.

Оттогава почитателите на златото силно намаляха, но не липсват и анализатори, които прогнозират, че цените на жълтия метал ще донесат серия от изненади още в началото на годината.

Масовото очакване е, че цената ще продължи да потъва и в началото на следващата година. През първото полугодие на 2013 г. цената потъна от 1675 долара за тройунция до около 1200 долара, като през второто се възстанови до 1400 долара и отново потъна до под 1200 долара.

Очакванията за задълбочаване на дефлацията обаче може и да окажат подкрепа на благородния метал. Има вероятност да се изострят дълговите проблеми в еврозоната, което може да принуди Европейската централна банка (ЕЦБ) допълнително да разхлаби паричната си политика, а това ще се отрази на цените на златото.

Друг подкрепящ фактор е продължаващата програма за изкупуване на облигации на Федералния резерв. Въпреки че централната банка на САЩ обяви първото й намаляване, все още Фед продължава да излива огромен обем от пари в икономиката, което също може да подкрепи цената на златото, посочват от Capital Economics.

“Паричната експанзия в САЩ вероятно ще продължи през по-голямата част от 2014 г. Лихвите в Щатите освен това ще останат ниски за продължителен период от време. Други важни за глобалната икономика централни банки също ще продължат да поддържат експанзивна парична политика, а централната банка на Япония се очаква дори да засилва стимулите”, посочват анализаторите.

Освен факторите на паричната политика се очаква засилване на търсенето на злато от развиващите се икономики. Сривът на биткойните заради опасенията за балон при виртуалната валута също може да пренасочи капитали към златото и да го направи по-привлекателно за китайските инвеститори.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *