Златото поевтиня под 1 300 долара за тройунция

Фючърсите върху златото приключиха петъчната сесия на 3-седмично дъно, след като по-силните от очакваното данни за новите работни места в САЩ през октомври подхраниха опасенията, че Федералният резерв може да започне да изтънява стимулите си по-рано от очакваното.

Златните контракти с доставка през декември поевтиняха с 1,83%, затваряйки седмицата на ниво от 1 284,60 долара за тройунция. По-рано през сесията стойността на метала падна до сесиен минимум от 1 280,50 долара за тройунция – най-ниското равнище от 17 октомври.

На седмична база благородният метал поевтиня с 2,17%, отчитайки втората си поредна седмица на спад.

Министерството на труда обяви, че икономиката на САЩ е добавила 204 000 нови работни места през октомври, надхвърляйки значително очакваните от експертите 125 000. Резултатът за септември пък бе ревизиран до 163 000 от 148 000.

Равнището на безработицата обаче се покачи леко до 7,3% от близо 5-годишно дъно от 7,2% месец по-рано.

Докладът дойде ден, след като официалните данни показаха, че американската икономика е нараснала с годишен темп от 2,8% през трите месеца до края на септември – доста над очакванията за ръст от 2 на сто.

Цената на златото се понижава с около 24% от началото на годината на фона на очакванията, че Фед ще започне поетапно ограничаване на покупките си на облигации.

През новата седмица инвеститорите ще следят отблизо насроченото за четвъртък изслушване пред Сената на номинираната за нов председател на централната банка Джанет Йелън, която се очаква да замени на поста Бен Бернанке.

Междувременно среброто с доставка през декември поевтиня с 1,57% до 21,31 долара за тройунция. Стойността на метала падна до сесийно дъно от 21,25 долара за тройунция, достигайки най-ниското си равнище от 15 октомври.

На седмична база контрактите върху ценния метал поевтиняха с 2,38%, постигайки втората си поредна седмица на спад.

Цената на медта с доставка през декември се покачи с 0,17%, за да затвори седмицата при 3,254 долара за паунд. Въпреки скромния ръст в петък цената на червения метал отстъпи с 1,33% на седмична база на фона на очакванията, че Федералният резерв ще започне да изтънява стимулите си.

Meждувременно най-голямото частно златно хранилище отвори врати в Китай. То е разположено в зоната за свободна търговия в Шанхай и може да побере 2 000 тона от ценния метал.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *