Златото поевтиня след силните данни от САЩ

Златото поевтиня в четвъртък, прекъсвайки 3- дневната си печеливша серия, след като световните фондови пазари и доларът нараснаха, подкрепени от силните икономически данни за САЩ, които подхраниха очакванията, че Фед е на път да увеличи лихвения процент до края на годината.

Продажбите на дребно в САЩ нараснаха с 1,2% през май, надминавайки очакванията на икономистите за ръст от 1,1%.

Отделно, цените на вноса на САЩ нараснаха през май след 10 последователни месеца на спад, докато новите молби за помощи при безработица нараснаха малко повече от очакваното, но останаха в съответствие с виждането, че пазарът на труда укрепва.

Спот златото изгуби 0,4% до 1182.75 долара за тройунция, докато американските фючърси върху злато с доставка през август поевтиняха с 6.20 долара до 1186.60 долара за тройунция.

В сряда металът достигна едноседмичен връх на 1192.10, задържайки се до голяма степен в 50- доларовия диапазон около 1200 долара, формирал се към средата на март.

Цената на кюлчетата остава под натиск в дългосрочен план поради очакванията за увеличение на лихвения процент в САЩ. Увеличението би повишило алтернативната цена на притежанието на нелихвоносното злато.

Металът бе под натиск и поради поскъпването на долара, който нарасна с 0,6% спрямо кошница от валути след оповестяването на данните за икономиката на САЩ.

Европейските и американските акции се отдръпнаха от върховете за сесията, след като МВФ се отказа от преговорите с Гърция, заявявайки, че има „големи различия“ относно споразумението за спасяването на страната от фалит.

Цената на златото бе изправена и пред допълнителния натиск от изходящите потоци от най- големият публичен фонд в света, базиран върху метала, SPDR Gold Trust, чиито запаси в сряда намаляха с 0,2% до 704.23 тона, достигайки най- ниското си ниво от септември 2008 до сега.

Сред останалите благородни метали среброто поскъпна с 0,2% до 15.98 долара за тройунция, платината изгуби 0,7% до 1102.25 долара за тройунция, а паладият спечели 0,1% до 742.75 долара за тройунция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *