Златото проби $900

В понеделник цената на златото на световните пазари се покачи с $9.50 до рекордните $906.70 за тройунция. Факторите според агенция Reuters са сътресението на финансовите пазари и очакванията за агресивно понижаване на лихвите от страна на Федералния резерв на САЩ. Жълтият метал затвърждава посланието си, че е „сигурно убежище“ за инвестиции.

Подкрепяна от ръста на цената на златото, платината също поскъпна до рекордните $1,578 за тройунция, като в петък платината се търгуваше за $1,562-$1,566 в Ню Йорк. Среброто има 27-годишен ценови връх и в момента струва $16.48-16.53 за тройунция.

„Апетитът към ценните метали се засили, след като миналата седмица акциите паднаха значително, а съществено възстановяване не е много вероятно, тъй като инвеститорите се концентрират върху предстоящите икономически данни от САЩ и печалбите на финансовите институции в САЩ“, казва анализатор в Сеул.

В петък котировките на акциите на Уолстрийт се понижиха чувствително, не за последно място заради изнесените от American Express слаби данни за потребителските разходи в САЩ, което е лоша поличба за азиатските износители.

След сривовете на глобалните финансови пазари от последните месеци, инвеститорите започват да ценят сигурността повече от всичко друго.

„Синьо е небето пред нас и за златото има ново пространство за повишение“ – това казва инвеститор в Сидни преди цената на златото да пробие бариерата от $900. „Ние сме наистина в една неотбелязана на карите територия. Имаме слаб долар, което насърчава хората да купуват злато“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *