Златото с шестмесечен връх

Златото се повиши до шестмесечен връх в четвъртък, следствие на тревогите на инвеститорите за забавяне на световната икономика. Нестабилността на фондовите пазари, след негативни резултати от Apple, допълнително допринесоха за поскъпването на „жълтия метал“.

Резултат с изображение за злато

Спот цената на златото докосна най-високата си стойност от 15 юни насам – при ниво от 1 290.09 долара, като рано тази сутрин се търгуваше за 1 289 долара за унция.

„По-слабият долар донесе допълнителна подкрепа за златото. Хората се интересуват повече от златото, тъй като фондовите пазари са под натиск и търсят златото, като безопасно убежище“, смята Питър Фунг, ръководител на отдел търговия със суровини в Wing Fung Precious Metals.

Доларовият индекс спадна с 0.3% вчера. Японската йена, която също се разглежда като предпочитан актив по време на икономическа нестабилност, се повиши спрямо долара в четвъртък, информира infostock.bg.

По-мекият долар прави цените в щатски долари по-евтини за инвеститорите, които държат други валути.

Азиатските пазари възстановиха загубите си в четвъртък, докато американските борсови фючърси се понижиха сериозно след изключително рядкото предупреждение за приходите от страна на най-голямата по пазарна капитализация компания в света – Apple. Това добави към притесненията на инвеститорите за забавяне на икономическия ръст.

Когато към това се прибавят опасенията на инвеститорите, във връзка със среща между лидерите на Конгреса на САЩ и президента Доналд Тръмп, във връзка с частичното спиране на правителството, което е в своя 12-и ден и ситуацията остава доста негативна.

Междувременно британският сектор на услугите отчита най-бавния ръст на продажбите през четвъртото тримесечие за последните две години. Това е още един тревожен признак в навечерието на неясен БРЕКЗИТ.

Пазарите ще търсят сигнали за по-нататъшната политика на Фед и потенциално повишение на лихвите, от съвместната дискусия между председателя на резерва – Джером Пауъл и предшествениците му – Джанет Йелън и Бен Бернанке в петък.

Златото е силно чувствително към повишаването на лихвените проценти, които водят до въздействие върху нивата на долара.

„1 280 е добро ниво на подкрепа. Очаквам златото да се търгува нагоре, достигайки 1 300 долара много скоро, както и да продължи към следващите ключови нива от 1 350 долара, или може би дори 1 400 долара тази година“, каза Фунг.

SPDR Gold Trust, най-големият в света обезпечен борсово търгуван фонд, заяви, че неговите запаси от злато са се повишили с 0.97% до 795.31 тона в сряда, от 787.67 тона в понеделник.

Сред останалите благородни метали, паладият се повиши с 0.7% до 1 263.60 долара за унция.

Среброто се повиши с 0,4% при 15.57 долара за унция, докато платината се понижи с 0.1% до 793.40 долара за унция.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *