Златото тества психологическата граница от 1 600 долара за тройунция

Фед снощи обяви, че засилването на икономическото възстановяване намалява вероятността от нов пакет на количествени улеснения.
ЕЦБ днес остави основната си лихва на ниво от 1%, а съдейки от предишните изказвания на президента на банката Марио Драги, едва ли скоро може да се очаква нов търг на неограничена ликвидност в еврозоната.
На този фон апетитът за риск намалява, а цената на златото се срива с 3.04%, до 1 621.30 долара за тройунция на Comex пазара.
В продължение на няколко седмици пазарът на метала се движеше в рейдж, в очакване на нови количествени улеснения. Но зад спекулативния интерес вече не стоеше силно търсене на физическо злато в Индия и Китай. В двете страни промени на данъчните политики и опасенията за забавяне на икономическия растеж, доведоха свиване на покупките на метала.
Купувачите на златни монети са някои от най-малко спекулативните участници на пазара. Те търсят сигурно убежище, като не са ръководени от цената и от печалбите. Но значението на метала като инвестиционно убежище зависи от стабилността на цените му.
В момента изглежда много вероятно цената на златото да тества психологическата граница от 1 600 долара за тройунция още през тази седмица.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *