Златото успя да възстанови част от загубите

Това се посочва в обзор на естонската компанията Тавекс, която продава и изкупува злато на борсови цени, в анализ на пазара през месеца.
Златото завърши октомври с 6.3-процентно повишение в долари (при цена от 1722 долара за трой унция) и 2.2-процентно повишение в евро (при цена 1234.6 евро за трой унция).
През септември златото поевтиня в почти всички основни световни валути, освен в швейцарски франкове (златото поскъпна с 0.6% в швейцарски франкове). Жълтият метал изгуби 10.7% в долари и 4.1% в евро. До края на септември цените се консолидираха на нива от около 1650 долара. През октомври нямаше резки колебания в цените на благородния метал, но златото успя да се консолидира в границите от 1650 -1750 долара и приключи месеца на цени малко над 1720 долара за тройунция или 10% под рекордната цена от септември.
През октомври нетните дълги позиции на големите спекуланти (“non-commercials”) не се измениха много. Към края на октомври тези позиции са 129 721 фючърсни договора, малко над 127 000 за септември, но далеч от върха достигнат през август – 247 175. Изменението в позициите на големите спекуланти е основния показател за краткосрочните колебания при цената на златото. Много от експертите в сферата на благородните метали смятат, че по-ниските дълги позиции на големите спекуланти са всъщност благоприятни за цената на златото, тъй като дават една по-стабилна и изчистена от спекуланти база за бъдещо покачване
Докато позициите на големите спекуланти са почти наполовина по-ниски, то експозициите на борсово-търгуваните фондове, занимаващи се със злато, които всъщност представляват дългосрочните инвеститори, са практически непроменени. Имайки предвид, че цената на златото падна с около 20% и после се възстанови до 9% от предишния връх, то инвеститорите в борсово-търгуваните фондове са имали не лош шанс да ликвидират позициите си, ако са изгубили оптимизма си по отношение на инвестициите си в злато. Фактът, че не са го направили, обаче потвърждава дългосрочната им перспектива и увереност в покачването на цената на златото.
Другият основен фактор са и покупките на централните банки. В края на октомври анализаторите от GFMS отново повишиха прогнозата си за покупки на злато от централните банки от 336 тона на 500 тона за 2011 година.
Трендът е нагоре
Като цяло е изненадващо, че златото не се покачи повече през изминалия месец. Продължаващата несигурност около бъдещето на световната икономика, както и неяснотата относно бъдещето на еврозоната, са основните причини, които следва да допринасят за растежа на златото, се посочва в анализа.
Експертите от Скотиа Моката са на мнение, че явно е нужен нов катализатор от събития, за да може златото да поеме устремено нагоре. Една от причините златото е да е добра инвестиция е, че то предпазва спестяванията от девалвацията на книжните валути, която е резултат от печатането на пари.
Така една нова програма за количествени улеснения в САЩ или разширяване на размера на Европейския фонд за финансова стабилност би била силен катализатор за цената на златото, тъй като това ще доведе до ново печатане на пари и увеличение на паричната база.
Друг положителен фактор за цената на златото са така наречените валутни войни, при които всяка икономика се опитва чрез намеси на централната си банка да предотврати поскъпване на валутата си с цел да поддържат експортно ориентирана политика. Само през последните няколко месеца станахме свидетели на две интервенции от Швейцарската и Японската централна банка, които имаха за цел да предотвратят поскъпването на собствените си валути.
На фона на задаваща се рецесия в Европейския съюз и забавяне на щатската икономика, централните банки продължават да купуват злато, а дългосрочните инвеститори дори за миг не се разколебаха, дори когато цената падна от 1921 до 1530 долара за трой унция. Периодите на консолидация при цената на златото са нещо типично и представляват доста добър момент за покупка. Фактът, че златото се търгува с около 10% под предишния му връх на фона на все по-мрачните икономически перспективи, особено в Европа, го нареждат сред най-атрактивните инвестиционни алтернативи към момента.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *