Златото ще търси четвъртата си поредна седмица на растеж

Цената на златото приключи петъчната сесия с ръст, след като последните икономически новини от САЩ задушиха опасенията на инвеститорите за евентуално скорошно преустановяване на месечната програма за изкупуване на активи от страна на щатския Федерален резерв. По този начин благородният метал поскъпна за трета поредна седмица.

Движенията на цената на златото през тази година до голяма степен са продиктувани от очаквания за това дали централната банка на САЩ ще прекрати програмата си за количествени улеснения по-рано от очакваното.

Фючърсите върху златото с доставка през август поскъпнаха с 0,32% в петък, приключвайки седмицата на ниво от 1 333,05 долара за тройунция. Контрактите намериха подкрепа при 1 295,45 долара за тройунция – най-ниското ниво от 21-ви юли, и съпротива от 1 375,85 долара – най-високата от 19-ти юни. На седмична база цената на благородния метал скочи с 1,55%.

Стойността на златото нарасна до почти 5-седмичен връх във вторник, ден след като по-слабите от очакваното данни за продажбите на жилища в САЩ подхраниха очакванията, че Федералния резерв ще продължи мерките си за стимулиране икономиката.

От Фед нееднократно заявиха, че ще обърнат голямо внимание на икономическите данни, що се отнася до решението кога централната банка на САЩ ще започне поетапно ограничение на програмата си за изкупуване на активи. Преустановяването на монетарните стимули би нанесло тежък удар върху стойността на златото, което се използва като хедж от страна на инвеститорите срещу инфлационните рискове от гъвкавите парични политики.

Междувременно стойността на среброто с доставка през септември спадна с 0,91% в петък, за да завърши седмицата на ниво от 19,97 долара за тройунция. Въпреки понижението в последната сесия цената на метала се покачи с 0,78 на сто спрямо седмица по-рано.

Медта с доставка през септември поевтиня с 2,54% в петък, за да затвори седмицата при 3,105 долара за паунд.

Търгуваните на Нюйоркската борса петролни контракти завършиха петъчната сесия на 2,5-седмично дъно, след като пазарите останаха в очакване на предстоящото заседание на Фед.

Фючърсите върху лекия суров петрол WTI с доставка през септември поевтиняха с 0,82 на сто, завършвайки седмицата при 104,63 долара за барел. На седмична база цената на енергийната суровина изгуби 3,24 на сто.

Стойността на петрола намери известна подкрепа, след като Американският институт по петрола (API) обяви във вторник, че запасите от „черно злато“ са намалели с 1,4 млн. барела, оставайки доста под прогнозите на анализаторите за спад от 2,6 млн. барела.

САЩ са най-големият консуматор на петрол, заемайки близо 22 на сто от общото по света през 2012 г.

Търгуваният на Лондонската борса конкурентен сорт брент с доставка през септември се понижи минимално с 0,01 на сто в петък, за да завърши седмицата на ниво от 107,11 долара за барел.

Контрактите върху суровината изгубиха 1,22% спрямо седмица по-рано, а спредът между брента и WTI достигна 2,48 долара за барел в края на търговията в петък.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *