Зоната за евакуация около АЕЦ „Фукушима 1“ е разширена

Властите съобщиха, че нивото на радиация във въздуха, в района на електроцентралата е достатъчно високо, за да навреди на човешкото здраве.
Премиерът Наото Кан предупреди живеещите в радиус от 30 километра от „Фукушима – 1“ да не напускат домовете си. Обмисля се увеличаване на зоната за евакуация.
Говорител на японската агенция за ядрена безопасност съобщи, че е възможно експлозията във втори реактор на „Фукушима 1“ да е повредила основата на контейнера, в който се намира ядрото.
Според медийни съобщения, пожарът в четвърти реактор беше загасен. След инцидента беше съобщено, че радиацията в района на централата се е повишила до ниво, при което човек за един час би получил дозата за три години.
Токийското кметство съобщи, че в столицата е регистрирано по-високо от нормалното ниво на радиация. По думите на служител в градската управа между 10:00 и 11:00 ч. местно време в Токио е измерено ниво на радиацията от 0.809 микросиверта. Според агенция „Джиджи прес“, тази стойност е 20 пъти по-висока от измерената вчера.
По-рано френското посолство в Токио съобщи, че вятърът може да отнесе над столицата въздух със слаба концентрация на радиоактивни вещества до 10 часа и призова френските граждани в японската столица да не излизат от домовете си и да не изпадат в паника.
2 500 са потвърдените смъртни случаи от земетресението в петък. Други 17 хиляди са в неизвестност. Вторичните трусове продължават, възможно е някои да бъдат толкова силни, че да причинят ново цунами.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *