Зрелищен ръст на жилищните кредити в Румъния през септември

Румънците са щурмували банките за заеми през септември, тъй като това беше последният месец, в който могат да получат финансиране при старите не толкова строги условия за кредитиране, информира Business Standard.
Новите правила за отпускане на кредити, подготвени от Централната банка на Румъния, влизат в сила от този месец, за да ограничат кредитирането и да намалят рисковете, както за банките ,така и за клиентите.
Жителите на Букурещ са кандидатствали за повече от 40% от всички жилищни заеми – на стойност 5.13 млрд. евро, следвани от жителите на северозападния град Клуж-Напока.
Страхът от новите ограничения е принудил клиентите да кандидатстват за повече заеми през септември. Ръстът през октомври няма да е толкова зрелищен, според Раду Грациан, президент на Румънската банкова асоциация.
Ръстът на жилищните кредити възлиза на 8% на месечна база през септември, което е двойно, в сравнение с нарастването, отчетено през август. Увеличението възлиза на 64%, в сравнение със септември 2007 г.
Този ръст идва при застой на пазара на недвижими имоти поради високите цени на жилищата и решението на потенциалните купувачи да изчакат цените да паднат. За първи път от няколко години жилищните заеми в Румъния отчетоха спад от 2% през юли.
В последния месец на по-свободните правила за отпускането на кредити беше регистриран значителен ръст и в потребителските заеми, които само през септември възлизат на 994 млн. евро.

profit.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *