Иван Костов иска да излезем от валутния борд

Иван Костов, бивш министър-председател на България, смята, че страната ни трябва много скоро да излезе от валутния борд, независимо от това дали ще влезе в еврозоната или не. По негово мнение паричният съвет е изиграл своята роля като временна мярка, и сега тя вече действа задържащо на Българската народна банка /БНБ/, за да може тя наистина да води цялостна монетарна политика. Валутният борд може естествено да прелее в членството на България в еврозоната, коментира Иван Костов: При гарантиране на БНБ на условията, които са валидни за централните банки на страните членки на ЕС. Изключително важно е БНБ да е с развързани ръце да провежда монетарната политика на държавата. БНБ да извършва по своя преценка левови емисии и да изпълнява функциите на банково кредитиране. Да си възстанови банката естествените функции. В противен случай България е принудена с букаи на краката да се опитва да настига водещите европейски страни от гледна точка на монетарната си система. Валутният борд не е задължително обвързан с въвеждането на еврото.

По-нататък експремиерът продължава: Ако намаляват шансовете на България да влезе в еврозоната, България задължително трябва да излезе от валутния борд. Ако ще се разпада еврозоната, пак трябва да излезе, защото страната трябва да разполага със своите суверенни права да емитира собствената си валута съобразно собствената си преценка.

И тъй като изминаха две десетилетия, откакто се качихме на шейната на валутния борд, нека да припомним какво „животно“ е то? Валутният съвет, наричан по-често неточно валутен борд (англ. currency board), също и паричен съвет, е орган за парична политика,както и неговата система, при която дадена парична единицае обменяема при фиксиран валутен курс спрямо друга парична единица.

След дълги спорове у нас дали тази друга валута да бъде долар или дойче марка, изборът се падна на европейската валута, за да се закачим след това автоматично за общата валута – еврото.  Ако питаме ексзамминистр доц. Даниела Бобева, въвеждането на валутен борд е изключително правилно решение. И според нея последните 20 години го доказват. Това, че всички политически сили подкрепят този режим, е изключително постижение на политиците, които традиционно биват критикувани. Това е постижение и на българските граждани за търпението и разбирането, заключава тя.  Но не така мисли Кольо Парамов, който дори отива на другата крайност:  Бордът е задържащият фактор, той е ръчната принудителна спирачка за развитието на България. Той гарантира политическата корупция, ражда дефлацията и ускорява бедността. Проблемът за борда излиза с пълна сила пред всички нас в България. Който не го вижда днес и сега, би загубил твърде много утре.

Експремиери, министри, експерти, съветници – все българи с водеща идея „Добруването на България“, пък толкова различни и взаимноизключващи се мнения за борда/валутен или паричен съвет/. Или както има една кратка, но изразителна епитафия: „Е,и“.

 

Стефан ПРОНЧЕВ 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *