Иван Костов, Мартин Димитров и Надежда Нейнски нападнаха в един глас ГЕРБ

И тримата нападнаха управляващите за скандалите около полицейските акции, несправянето с кризата и фалшификацията на изборите за президент и местна власт от есента.
Те са заедно на семинара „Регионите – национални и европейски предизвикателства пред десницата“. За първи път, откакто съществува форматът „Синята коалиция“, се организира общ форум с участието на десни кметове, общински съветници и лидерите на двете основни партии. На президентските избори формацията на Костов ДСБ не беше включена в регистрацията на Румен Христов, а за местния вот на места претендентите им бяха също отделни.
„Избирателите гласуваха страната да бъде управлявана от партии на Европейската народна партия (ЕНП), дадоха вота си срещу тройната коалиция, а изборът им беше подменен“, заяви Иван Костов, който „бил загрял от вчера насам“, когато разкритикува действията на МВР по случая „Мирослава“. „Синята коалиция“ и ГЕРБ членуват заедно точно в ЕНП.
По думите му в момента ГЕРБ управлява с наемници, с откраднато мнозинство. Държавната субсидия на по-голямата част от независимите депутати в парламента отива при ГЕРБ.
В България липсва капацитет, не се контактува с Европа, не се усвояват евросредства, а получените не се отчитат с постигнати неща, а с улици, които се преправят за 10 път, добави Костов. Според него има ендемична склонност към корупция, което съвсем затваря вратите да получим европейската подкрепа.
Нейнски, която започна първа с критиките към ГЕРБ, определи изборите от есента като „безпрецедентно фалшифицирани, със сплашвания, преминали всякакви граници“. Въпреки това тя откри вина и в десницата. „Отсъстваше ясно дефинирана цел на „Синята коалиция“ и липсваше последователна политика и единни листи, затова мнозина се бяха почувствали изоставени“, обясни тя. И добави: „Хвърлихте се в битката, въпреки чудовищния натиск на управляващата партия“.
„Стратегическата ориентация е към Русия, като най-голямото доказателство е АЕЦ „Белене“, заяви пък Мартин Димитров, който от месеци е против изграждането на нова атомна централа. Според него ГЕРБ водят страната към грешното място.
 Надежда Нейнски
Не остана безразличен и към скандалите около МВР от началото на годината. „Популистки акции, игра на футбол с тигри и без тигри, футболист на годината…, а кой може да извади България от кризата – само автентичната десница“, продължи лидерът на СДС.
Той припомни, че управляващите са обещали достигане на доходите на българина до средноевропейските, а сега „хората са по-бедни от всякога“. „Да не забравяме, че в края на всяко управление на БСП идва криза“, довърши той. Затова според него алтернативата е само десницата.
Коментира и заслугите на кабинета „Костов“ според него. „Време е българските граждани да се върнат към първата си любов, защото след нашето правителство имаше десет години икономически растеж, нашето правителство зареди колата на България с икономически растеж за 10 години“.
На семинара се включиха и десни кметове. „Битката между БСП и ГЕРБ е само под юргана“, заяви на викок глас кметът на Мирково Цветанка Йотина. Тя продължи, че не трябва да се хленчи, а е нужно десните да продължат напред. Йотина се аргументира, че в Мирково на изборите се е образувала коалиция между социалистите и ГЕРБ.
„Има хора, които желаят прегръдка, и от БСП, и от ГЕРБ, затова не може да бъдем спокойни“, коментира пък кметът на Кюстендил Петър Паунов. Той очерта проблемите в общината си, които трудно се решавали, защото няма обществен план за действие. „Всяка реформа затъва в чиновничество. Реформите са шанса за България и те идват от автентичната десница“, добави Паунов.
„Искам да благодаря на моите опоненти, и на МВР, че не изпълниха заканите си, че ще прекарам остатъка от кариерата си в Белене“, каза пък преизбраният за четвърти мандат кмет на Монтана Златко Живков. Той и неуспелият да спечели местния вот в Плевен Найден Зеленогорски имаха проблеми при регистрацията си в Централната избирателна комисия.
„Всичко живо под юргана е наред“, така Живков продължи мисълта на кмета на Мирково.Той се оплака от дългогодишния проблем на общините – липсата на децентрализация на местната и държавната власт.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *