Иван Нейков: Има скрити резултати от бюджета

Иван Нейков, бивш социален министър и сега председател на Балканския институт по труда и социалната политика, в коментар по повод дебатите по приемането на бюджета на ДОО заяви, че размяната на реплики в парламента и целта на всички дискусии е била на покажат на избирателите: В други ден имаме избори, запомнете какво говоря днес, а не какво гласувам днес.

Иван Нейков обаче заяви още, че ако погледнем прагматично на ситуацията, трябва да кажем, че е премината най-голямата опасност, а именно – да нямаме бюджет за НОИ: Бюджетът е приет, което означава, че всъщност ще имаме спокойствие по отношение на изплащането на пенсиите. Няма обаче да имаме сбъднати очаквания от страна на самите пенсионери, както и от страна на хората, които работят в НОИ, защото истината е, че този бюджет означава замразяване на пенсиите за 2017 на нивото на 2016. 

Погледнете какво всъщност окончателно беше прието – това беше и предложението на вносителя – на правителството. Предложението беше от средата на годината пенсиите да се актуализират с около 2,5 процента – самият размер на пенсиите. Което означава средногодишна актуализация, тъй като това става от средата на годината –  с процент и малко. Същият бюджет предвижда, че инфлацията  средногодишно ще бъде и тя процент и малко, което просто означава замразяване на пенсиите, тоест пенсиите на хората и като покупателна способност ще бъдат такива в 2017, каквито бяха през 2016. 

Има скрити резултати от този бюджет, каза Нейков, като обясни: Това определено ще бъде увеличаване на необходимостта от допълнителна подкрепа от страна на републиканския бюджет на бюджета на НОИ. За съжаление няма такива данни, че ще бъде намален дефицита на НОИ, отбеляза още Нейков, като допълни, че са дадени възможности за нови разходи на осигурителния институт, а всъщност въпросът с приходите „го прехвърляме“ върху републиканския бюджет. Така че, има рискове – и то много сериозен риск, да увеличим дефицита в НОИ, обобщава Иван Нейков.

 

Кольо ЗЛАТАНСКИ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *