Иван Сабахлъков: Хората няма да спрат да пушат, в тютюна има бъдеще

© Снимка:БГНЕС

„Хората няма да спрат да пушат, този отрасъл има бъдеще, нямаме алтернатива“, каза в предаването „12+3“ Иван Сабахлъков, член на УС на Сдружението на тютюнопроизводителите. Според него, въпреки отлагането на обявените за днес протести и постигането на споразумение с правителството, производителите на тютюн не искат нещо нереално от държавата.
На въпрос защов предишни години не е бил оспорен договореният таван на средствата затютюнопроизводителите, Иван Сабахлъков подчерта, че тогава количеството произведен тютюн е билопо-малко, а парите билидостатъчно, даже ги прехвърляли от един отрасъл в друг. После кризата и безработицата са се отразили на някоирайони, хората са заселиповече тютюн и парите започналида не достигат, обясни Сабахлъков.
„Гърците на килограм тютюн взимат 8 евро, а ние – 8 лева, в България няма суровина или култура, която да е субсидирана нормално, на европейско ниво“, изтъкна още Сабахлъков. „Децата ни на по 8-10 години сутрин стават рано в 5 часа и са с кошовете“, продължи Иван Сабахлъков. Според негов тази ситуация и някои организации за защита на правата на детето биха могли да се намесят.

В предаването „Нещо повече“ бившият земеделски министър от ДПС Мехмед Дикме припомни, че програмата заалтернативно земеделие на тютюна е от 2002 г. и е давалавъзможност на хоратав Родопите да се занимават с алтернативно земеделие. Тютюнопроизводството нито в България, нито по света ще загине, каза Дикме и подчерта, че сега се променяконюнктурата по отношение на плащането на произведената продукция – оттегля се държавата, оттегля се и ЕС.
„През последните 3-4 години правителството не намери сили да излезе и да каже „Полека лека ще излезем от субсидирането“, гласи мнението на ексземеделския министър. По думите му, ако някой търси политически подтекст в протестите на тютюнопроизводителите, няма да го намери.
Главният прокурор да пита политиците защо спряха приватизацията на „Булгартабак“, призова още Мехмед Дикме.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *