Иво Желев: Политиците трябва да престанат да се държат като герои от „Мисия Лондон“

София /КРОСС/ Осем години правим индекса на бизнес климата и такъв драматичен спад като измерения през януари не сме имали.
Проблемът за икономиката в момента е, че антикризисните мерки са по-скоро палиативни. В момента сме в медицинско заведение и рискът за пациента е доста голям. По този начин Иво Желев от компания „ЕСТАТ“, която прави маркетингови и социални проучвания, определи състоянието на българския бизнес и антикризисните мерки в предаването от „Петък до петък“ на БНР. Той допълни, че през месец април се прави нова засечка и въпреки типичния за сезона оптимизъм стойността на индекса пак е ниска. Желев посочи и конкретни данни: „51% от всички анкетирани ръководители на компании от реалния сектор казват, че през първото тримесечие бизнесът им се е влошил“. По думите му продължава да бъде драматична ситуацията в строителството. Там около 63% от фирмите имат проблеми. Според изследването, което цитира Желев, почти същата е ситуацията в сектора „Ремонт и техническо обслужване на автомобили“. Проблеми има и при хотелиерството и ресторантьорството.
Иво Желев обобщи: „Почти няма сектор в икономиката с нормална картина“.
Изследването показва, че нагласите на бизнеса за второто тримесечие са оптимистични въпреки лошите резултати досега, каза още Желев, но посочи, че от опита му като наблюдател през последните осем години оптимизмът няма никакво основание.
Експертът посочи, че за него от чисто социално-психологическа гледна точка е много сериозен сривът на крехкото изградено доверие през последните две -три години в отношенията между държавата и бизнеса. „Сега отново ставаме свидетели на един Андрешковски тип отношения. По-лошото е не, че бизнесът се държи като Андрешко, а това, че държавата се държи като Андрешко спрямо бизнеса, което е много унизително и симптоматично“, коментира Желев. По думите му през изминалите две – три години, бизнесът е започнал да възприема правната база на правенето на икономика като относително справедлива, започнал е да преглъща размера на данъчното и осигурително бреме. Сега ситуацията за бизнеса се променя: „Изведнъж сега попада в абсолютна липса на каквато и да е информация и ориентири. Това допълнително го сковава и парализира и му пречи да справи с проблемите“.
Иво Желев зададе въпрос: „Нашите управляващи какви са – правителство или комитет за национално спасение“? и препоръча: „Нашите политици трябва да престанат да се държат като герои от „Мисия Лондон“ и да станат истински политици“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *