Идат ли нови „Междузвездни войни“?

На Олимпийските игри в Лондон тази година американските атлети ще носят екипи с щампа „Произведено в Китай“. Когато новината беше разкрита от журналистите, мнозина американци възприеха това с чуство на наранена национална гордост. Все пак те са представители на една горда нация, свикнала да е първа във всичко.
И щом един толкова безобиден сюжет е в състояние да нарани самочувствието на американците, то какво да кажем за напредъка на китайските учени в сферата на космонавтиката през последните няколко години? Впрочем една област, в която американците винаги са доминирали в света. През изминалата 2011 г. Китай води класацията с 19 изстреляни ракети – с една повече от САЩ. Разликата е по-скоро незначителна, но с огромно символично значение: тя илюстрира накланянето на везните (за първи път) не в полза на американците!
 

Китай работи по нови, все по-амбициозни проекти

Фактите
В момента САЩ разчитат на руските космически кораби „Съюз” за достъп до Международната космическа станция (МКС), докато в същото време Пекин работи по редица нови и то все по-амбициозни проекти. Първият модул на китайската космическа станция е вече в орбита; китайската сателитна навигационна система „Компас” е не само по-развита, но и по-прецизна от европейската „Галилей”; за правилното функциониране на станцията се грижат роботизираното събиране на лунни скали и периодичното изпращане на тайконавти до земните спътници. И още: набелязаните от американците и европейците цели в изследването на космоса изглеждат много далечни в сравнение с революционните постижения на китайците. Американските амбиции за изпращане на човек на Марс са възпрепятствани от огромни технически и финансови затруднения.
Затова и по-голям интерес за тях представлява близкият космос – изследването на собствената ни планета за граждански и военни цели, наричано още dual use (от англ. „двойно предназначение”). Добър пример за това са навигационните системи: „GPS” в САЩ, „Глонасс” в Русия, „Галилей” в Европа и вече споменатата „Компас” в Китай. В ежедневния живот тези системи показват най-краткия път от точка А до точка В и ни улесняват в придвижването. В ситуация на война обаче същите тези наглед безобидни технологии служат за насочването на крилати ракети и то с точност до сантиметър. Всяка страна с амбицията да разполага с подобни оръжия задължително трябва да има и достъп до съответния навигационен сателит.
 

За достъп до МКС САЩ разчитат на руските космически кораби „Съюз“

Рисковете
Още от „Междузвездни войни” насам знаем, че междуконтиненталните ракети и противниковите сателити могат да бъдат лесно унищожени посредством оръжия, разположени в космоса. Също така е ясно, че изведени в орбита суперкамери и радарни сензори се използват за нуждите на разузнаването. Оттам възниква и въпросът доколко мирни са намеренията на китайските учени и техните международни колеги? Китай вече си има собствена космическа станция, а Русия наскоро обяви, че смята да последва примера на китайците след края на МКС. От няколко месеца насам американска секретна минисовалка обикаля земната орбита – един проект, който особено много дразни руснаците. Според данни на Европейския институт за космическа политика във Виена, най-малко половината от китайския бюджет за изследване на космоса служи за военни цели.
Рискът от нова надпревара във въоръжаването за момента изглежда смътна, с неясни контури. Космосът би трябвало да остане поле за международно мирно сътрудничество – същото, родило МКС. След края на Студената война бившите идеологически врагове проявиха разум, създавайки заедно една обща Международна космическа станция. Ако всичко се прави единствено и само в името на науката, не би следвало да имаме и нужда от множество индивидуални космически станции, които поглъщат огромни средства и са в състояние да разпалват недоверие, конфликти и нова надпревара за разполагане на оръжия в космоса.
Все още имаме време да бъдат поставени жалоните на бъдещото международно мирно сътрудничество в космоса. Използването на космоса за разпалване на национална гордост е прекалено скъпо начинание и е твърде опасно от военна гледна точка. На този фон единственият логичен изход изглежда засиленото международно сътрудничеството. Чиято единствена алтернатива се нарича нови „Междузвездни войни“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *