Идат 500 хил. кв.м. молове

В момента в страната има500 хил.кв.м. търговски площи в строеж. Това съобщи Христо Асенов, мениджър „Индустриални имоти и земя“, MBL, асоциирана компания на CB Richard Ellis в Българияна бизнес дискусия в столицата. Срещата се състоя в първия ден на изложението Българска строителна седмица.
Съществуващите търговски обекти в страната са около 240 хил. кв.м. Планираните (на етап идея) са близо 1,2 млн. кв.м., като повече от половинатасазамислени за изграждане встолицата, сочат ощеданните на MBL.
Според Асенов основният проблем в сектора на търговските площи е, чемного инвеститори надцениха българския потребител.
Има много търговски центрове, където наемателите не реализират оборотите, които са очаквали. Те са в пъти по-ниски и имат проблем да плащат наемите, за които са поели ангажимент. Това доведе до стачки на наемателите и искания за намаляване на наемите, припомни той.
Не може да строиш търговски центрове, за да ги продадеш след 2 години. Това, което се случва в България, е аномалия, коментира Атанас Апостолов, управител на строителната компанияАргогруп Екзакт,като добави,чевече никой не може да си мисли, че ще строи търговски центрове и ще вземе апетитна сума за тях по-късно.
През последните девет месеца се наблюдава дисбаланс между търсенето и предлаганетона пазара на офис площи в страната, показват още данните на MBL.
Налице е увеличаване на свободните площи в офис сградите, което ще доведе до намаляване на наемите,отбеляза Асенов.
Изключение прави идеалният център в София, където пазарът остава стабилен, заради липсата на голямо предлагане.
Проблемите в сегмента се коренят впериферията на столицата. Там свободните площи достигат около 15%. СпоредАсенов най-големите грешки на инвеститоритев сегментаса именновъв финансирането на проекти в периферните райони на София, заради тяхната несъобразеност с инфраструктурата, транспортните връзки и т.н.
От MBL отчитат ръст в предлагането на индустриални площи в София.
В момента собственици на заводи в страната, които са съкратили и спрели дейността си заради кризата,спешно търсят наематели за свободните производствени площи, някои от предприемачите дори планират да продадат имота си.
Предлагането на индустриални площи ще продължава да расте, тъй като много фирми затварят производства, особено в малките градове, обясни Асенов.
Общо сесектора на бизнес имотитеданните на MBLотчитат намаляване търсенето на площи, поради спада в икономическата активност. Експанзията в сектора секна и премина в режим на оцеляване,посочи Асенов.
Интересното обаче е, че предлагането на бизнес имоти продължава да расте, заради лага във времето на строеж. Във момента на пазара започват да излизат сградите, които са започнати в добрите времена, преди кризата. Това води до увеличаване на свободните площи в офис, търговските и индустриалните сгради и съответно оказва натиск върху наемните нива, обясни Асенов.
Според него проблем е, чебанките твърде много са завишили изискванията си при финансиране в бизнес имотите.
В момента в сектора на бизнес имотитеима неяснотата относно изхода на една инвестиция, посочи Асенов.
През последните 5-6 месеца няма продажба назавършена сграда на чуждестранна финансова институция в сектора на бизнес имотите.Ние не знаемколко струва една сграда в центъра на София пълна с наематели, отбеляза анализаторът. Неоходимо е да започне движение на инвестиционния пазар за да се успокоят нещата.
Обстойният анализ за пазара на бизнес имоти, представен от Христов, може да гледате ТУК.

Атанас Апостолов коментира перспективите пред строителния сектор

Не може с едно нещо да се занимават всички, да печелят много и това да продължи безкрайно. С тези думи Атанас Апостолов обяснинакратко кризата в строителството.
През последните години в строителния сектор липсваше конкуренция. Това роди парадоксалната ситуация, при която не клиентите правеха търгове със строителните фирми, а строителните фирми си избираха клиенти. Именно тази практика изигра лош ефект върху сектора.
Ако преди една година работихме много, сега трябва да работим два пъти повече. Динамиката на сегашната ситуация изисква от нас да бъде изключително внимателни, тъй като нещата се изменят с дни,заключи Апостолов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *