Идеята за парите вече е софтуер!

 

В тази статия ще се опитам да обясня по максимално елементарен начин какво е блок-верига. Оказва се ,че все повече хора са чували за криптовалути, но не разбират технологията, на която се базират те.

Ако трябва да обясним с няколко думи тази технология, то следва да кажем следното:

Нов начин за съхранение на информация в Интернет!

 

диаграма-1

В примера “А” виждаме стандартна мрежа на ЦЕНТРАЛИЗИРАНО съхранение. Централен сървър към който всички се свързват, за да получат желаната информация, като централният сървър се явява и гарант за достоверността на информацията.

 

В пример  “В” виждаме мрежа на ДЕЦЕНТРАЛИЗИРАНО съхранение.

Както се вижда и в децентрализираната мрежа достоверността се гарантира пак от централен сървър или от група централни сървъри!

 

До тук беше нивото на технологията преди създаването на Биткойн (блок-веригата) !

 

Както виждате в пример “С” разликата между него и другите два примера на съхранение на информацията е драстична! Още по драстична е разликата в гарантиране на достоверността, защото ако във вариант А и В трябва да се доверим на централният сървър(трета страна), то в дистрибутирана мрежа (блок-веригата) доверието е гарантирано по много радикален начин без необходимост от трета страна !

Ще се опитам да го обясня с пример:

Представете си, че сте в училище и имате диктовка.

Представете си, че имате празен лист хартия пред Вас.

“Учителя” Ви диктува: “2+2”

Вие пишете 2+2 и вашият лист вече е пълен…. имате нужда от нов лист (вие и всички в класната стая).

За да вземете нов празен лист обаче вие трябва да намерите отговора на диктовката от първият лист.

Когато някои(първият) от класната стая прозре ,че отговора е “4” той информира всички ,че е намерил решение и ако всички в класната стая са съгласни с неговото решение, то те го признават и всички вадят нов бял лист. Диктовката продължава, като  винаги отговорът от предишният лист застава в началото на задачата по новия лист. Като краен ефект абсолютно всички имат един и същ брои листа с едни и същи условия на всеки лист! По този начин всеки един има цялата диктовка, а проверката, дали е написал диктовката вярно, се извършва само със сравнение на последното число между него и другите участници в диктовката!

 

С няколко думи, това е технологията на блок-веригата, непрекъснато всички заедно добавят нови листа и винаги всички работят в пълен консенсус ,като всички разполагат с последната и единствената версия на истината! Никои от тях не може да подмени някоя от страниците на диктовката!

 

Към днешна дата 21.03.2017 има силно сътресение в мрежата/книгата/диктовката на Биткойн, защото част от участниците са взели решение да пишат на по големи листа за да могат да изписват повече информация на тях(големината на блока), а другата част от участниците не искат да бъде променян размера на листата! Ако двата типа участници скоро не стигнат до консенсус ще се получи разцепление във веригата, което не означава, че доверието между участниците е нарушено, а означава ,че ще се появи нова верига/валута, която ще е идентична с предишната, но ще ползва листа А3, а не А4! Важно е да се каже, че Биткоин е само едно приложение на тази технология…. неговата “диктовка” е свързана с размяна на стойност! Нека го обясним още по лесно! Хората които участват в “диктовката” на Биткоин са се разбрали, че при определен брои изписани страници ще си измислят определен брои точки, точки, които да им служат за размяна… тези точки наричат – биткойни! Самата книга служи за записване на това кой колко точки има и на кого и за какво ги дава!(споделена публична счетоводна книга)

 

Този принцип на записване на информация и достъпа до нея е много по-сигурен от всеки друг принцип, който е имало до сега в мрежата! Този принцип на записване се нарича дистрибутирана мрежа или блок-верига.

 

Надявам се сега да  е малко по-лесно разбирането на тази технология.

Аз за себе си я обяснявам най-лесно  по-горе представения начин.

 

 

 

 

 

 

Любомир Станков

 

 

2 thoughts on “Идеята за парите вече е софтуер!

  • 27.03.2017 в 16:34
    Permalink

    Направо всичко ми се изясни сега!!!

    Или не. :/

    Любомир Станков може би работи много добре с биткойни и разбира от тях, но аз не успявам да разбера, за какво точно иде реч.

    ОК, валута. От де идва? От къде и как се изработват/правят нови биткойни?! Какво им придава стойност?!

    Отговор
  • 06.04.2017 в 15:31
    Permalink

    ОК, валута. От де идва?
    Както се казва в статията – технологията е открита, а първото приложение на тази технология е Биткойн мрежата. Има момент 0. Това е моментът на създаване на нулевия или ако предпочиташ Първия блок, наречен още Генезис блок. Този блок емитира 50 BTC. След това на всеки 10 минути се създава нов блок, който носи нови 50 BTC.

    От къде и как се изработват/правят нови биткойни?!
    Новите биткойни се създават с всеки нов блок. Тяхния брой е лимитиран и през 2140 година ще бъде „изкопан“ последния биткойн. На всеки 4 години броят биткойни се намалява наполовина, като към момента той е 12.5 BTC/block. История на преполовяването до момента:
    1. 2008 – 2012 = 50 BTC
    2. 2012 – 2016 = 25 BTC
    3. 2016 – бъдещата 2020 = 12.5

    Какво им придава стойност?!
    Много отговори в зависимост от това какъв аспект засягаме. Например – заради това, че биткойн се продава по пазарите, стойността му е такава каквато я виждаме тук: http://www.coindesk.com/price/ ….. ИЛИ Биткойн има цена, защото има достатъчно хора, които вярват в качествата, обяснени накратко в статията … ИЛИ – все пак има изразходване на ресурси в замяна на съществуването на мрежата и нейното ниво на сигурност: ако изпратите няколко стотинки в BTC, то транзакцията ви ще струва количество електрическа енергия равно на енергията необходима да захрани няколко домакинства … да речем за 1 ден, но не си спомням за колко време беше. Т.е. трансфера на вашите стотинки струва стотици пъти повече в ел. енергия.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *