Иде най-масовото поскъпване от Тато насам

Тази есен ще станем свидетели на най-масовото поскъпване на хранителни стоки. Това съобщи шефът на Софийска стокова борса Васил Симов вчера. Той допълни, че наблюдава стоковите борси и пазарите от 1989 г. и фактите показват, че това неминуемо ще се случи.

Когато борсовите стоки като жито, слънчоглед и царевица поскъпват не само у нас, но и по света, отражението им върху цените на хляба, млечните и месни продукти е неизбежно, добави той, пише в. „Монитор“.

Нито държавата може, нито вносителите имат интерес да внасят, за да се ограничи ценовия шок, каза още Симов. Житната реколта е трагично ниска в целия свят. За първи път от много години цените на най-голямата зърнена борса в Чикаго за пшеницата са скочили два пъти.

Докато в началото на реколтата миналата година тон пшеница се е разменял за 120-130 лв., то сега цената е 240-250 долара. Това е скъпа пшеница дори и за американските стандарти, коментира Симов.

В България очакваният добив е с около 30% по-нисък от миналата година. Ако през 2006 г. са прибрани 3.2 млн. тона, то най-смелите очаквания за тази са за 2.2 млн. т.

Още в началото на прибирането на реколтата цените скочиха до 350 лв. за тон, докато миналата година по същото време бяха 160 лв. за същото количество, каза Симов.

В момента както на борсата, така и извън нея рядко се сключват сделки в диапазона 380-400 лв. за тон, а очакванията са, че цените трайно ще се установят на нива над 400 лв/т. Според президента на Асоциацията на хлебопроизводителите и сладкарите Георги Попов житото ще достигне цена от 470 лева за тон.

Той поясни, че съществува формулата 1:2:4 за цена на житото към цената на брашното към цената хляба. Изчислено по нея килограм брашно ще стигне на 96 ст., а цената на кило хляб – 1.92 лв.

Реколтата от царевица и слънчоглед ще е от 50 до 70 на сто по-ниска, все още има надежди за спасяването на част нея, каза Симов. При това положение неминуемо ще се посегне на пшеницата като фуражна култура, което ще вдигне още повече търсенето при спад на предлагането и ще оскъпи хляба, коментират експерти.

Светлинка в тунела не се вижда, защото няма откъде да внесем. Страните от Черноморския регион – традиционни големи производители като Румъния, Молдова и Украйна, тази година също ще бъдат вносители. Украйна вече е член на Световната търговска организация и е отменила митата за внос на пшеница.

Някои борсови наблюдатели се опасяват, че страната от износител може да се превърне в купувач на хлебно зърно. Украинците са въвели и драстични ограничения за експорта на пшеница.

На една фирма се разрешава да изнася само по 3000 т, което е смешно малко количество. Русия се очаквало да има малки излишъци, но там житото е скочило до 220 евро на тон, което е значително по-скъпо от нашия пазар.

В момента цената на пшеницата във Франция е 222 долара/т, а в Германия -. 212-213 долара/т. Прогнозите за реколтата в САЩ не са благоприятни, заради сушата и последвалите дъждове, които затрудняват жътвата. През това лято в ЕС ще бъдат прибрани около 276,7 млн. т жито, което е по-малко от прогнозираните преди месец 280 млн. т.

Въпреки по-ниските цени в САЩ от там няма как да внесем заради високите транспортни разходи, каза още Симов. Вече е налице първото поскъпване по веригата – брашното от 500 лева за тон поскъпна до 750 лева.

След като поскъпването на базовите суровини е значително и се очаква да се задълбочи, цените на производните – мляко и млечни и месо и месни продукти чувствително ще поскъпнат, прогнозира шефът на Софийска стокова борса, където се формират реалните пазарни цени на борсовите стоки.

Дребните животновъди вече са се уплашили, че няма да могат да издържат на ценовата конкуренция на едрите фермери и панически започват да колят добитъка.

Така недостатъчното месо и мляко през есента и зимата допълнително ще вдигнат цените на им и на производните от тях продукти. Сушата и наводненията унищожиха и голяма част от зеленчуковата реколта и затова сега ядем най-скъпите салати от години насам.

Недостъчната реколта обрича на недостиг и консервната промишленост, което, заедно с неминуемото поскъпване на олиото през есента ще доведе до една от най-скъпите зими.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *