Изборът на санкциите: ирански инвестиции или USA пазар

Изборът пред алтернативата от днешните санкции трябва да се случи още днес, защото износът на ирански петрол и финансовите трансакции с Ислямската република попадат от 5 ноември под прицела на САЩ.Американските наказателни мерки, които влизат в сила от полунощ, визират всяко чуждестранно физическо лице или компания, които правят бизнес с Иран в голям брой отрасли, принуждавайки компаниите да избират между иранските си инвестиции и достъпа до американския пазар, отбелязва Франс прес.
Вашингтон възстанови и всички санкции, вдигнати по силата на ядреното споразумение от 2015 г., след като президентът Доналд Тръмп изтегли САЩ от сделката.
На 8 май  т.г. Тръмп обяви изтеглянето на Вашингтон от споразумението за иранската ядрена програма, което означаваше постепенно възстановяване на действията на замразените ограничителни мерки по отношение на Техеран, както и спрямо трети страни. На 6 август президентът подписа изпълнителна заповед, съгласно която санкциите трябва да бъдат върнати на два етапа. На 7 август бяха възстановни ограниченията върху купуването от иранското правителство на долари и купуването или продаването на „значителни“ количества риали (иранската валута), купуването на ирански държавни ценни книжа и облигации, купуването и продаването на злато, благородни метали, алуминий и стомана, въглища или графит, работата с иранското автовтомобилостроене и и търговската авиация, вноса в САЩ на килими или хранителни стоки от Иран. Под удара попаднаха и компаниите, произвеждащи компютърни програми за индустриални предприятия, припомня ТАСС.
Вторият етап, който се въвежда през нощта на 4 срещу 5 ноември, възстановява ограниченията, свързани с износа на петрол и  енергийния сектор, корабостроенето и корабоплаването. Освен това чуждестранните финансови институции, които извършват валутен обмен с иранската централна банка и поредица други банки от страната, ще подлежат на санкции и може да бъдат лишени от достъп до американската финансова система.
На 2 ноември държавният секретар Майк Помпейо обяви, че САЩ  временно ще освободят осем страни, без да уточнява кои, от действието на петролните санкции. Временните изключения се правят само защото тези страни са осъществили значително съкращаване на вноса на ирански петрол и са съдействали по много други въпроси, а също така са направили важни стъпки, за да се сведат до нула приходите на Иран от износ на петрол, подчерта държавният секретар. По думите му Вашингтон е успял да постигне намаляване на износа на ирански петрол с 1 милион барела и без възстановяването на енергийните санкции.
САЩ няма да изключат страните от ЕС от антииранските петролни санкции, а списъкът на осемте, които ще бъдат освободени от ограниченията, ще бъде публикуван на 5 ноември, допълни Помпейо. „В понеделник, 5 ноември, САЩ ще публикуват“ списък от осем страни, които се изключват от антииранските ограничения, но „ЕС няма да получи място“ в този списък, подчерта ръководителят на американската дипломация.
По-рано същия ден агенция Блумбърг съобщи, позовавайки се на източници от администрацията на Тръмп, че САЩ са се съгласили да позволят временно на осем страни, сред които Япония, Индия и Южна Корея, да продължат да купуват ирански петрол и след възобновяването на санкциите срещу иранския петролен сектор на 5 ноември. Според източниците в замяна те ще трябва да свият вноса на петрол, за да не допринасят за вдигане на цените на петролния пазар.По-късно турският министър на енергетиката Фатих Дьонмез, цитиран от Анадолската агенция, заяви, че Турция е информирана, че ще бъде изключена от американските санкции срещу Иран, но все още не знае всички подробности.
САЩ ще приложат твърди мерки срещу специалния механизъм  на ЕС за търговски разплащания с Иран, заяви министърът на финансите Стивън Мнучин. Той отбеляза, че не очаква някакви значителни трансакции, които да се извършват чрез специалния механизъм. Мнучин обаче предупреди, че ако се появят данни, че по този начин  се извършват трансакции, предназначени да заобиколят американските санкции, Вашингтон „агресивно ще вземе мерки“, предаде Ройтерс.
Общо 700 лица и ирански организации ще бъдат прибавени към американския черен списък за възобновяването на санкциите, уточни Мнучин. Освен това САЩ искат да откъснат от международната разплащателна система СУИФТ (SWIFT) иранските финансови институции, които са обект на санкции, с изключение на „хуманитарни трансакции“, подчерта финансовият министър, цитиран от Франс  прес и Асошиейтед прес. Държавният секретар Помпейо също заяви, че САЩ ще направят хуманитарни изключения от антииранските санкции, включително за купуване на медикаменти от Техеран.

Иранският президент Хасан Рохани от своя страна заяви, че Иран ще продава своя петрол и ще заобикаля с гордост възобновените санкции на САЩ, насочени срещу жизненоважните за страната енергиен и банков сектор. „Америка иска да сведе до нула продажбите на ирански петрол. Обявявам, че ще заобикаляме с гордост вашите незаконни и несправедливи санкции, тъй като те противоречат на международното право“, изтъкна Рохани в телевизионно изявление, цитиран от световните агенции и БТА. „Намираме се в състояние на икономическа война и ще се изправим срещу една власт на заплахи. Не мисля, че досега в американската история е имало в Белия дом някой, който толкова много да нарушава международното право и международните конвенции“, допълни Рохани.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *