Извадиха записи на разговори между Танов и Дянков

От вестник „Галерия“ са изпратили на главния прокурор Борис Велчев записи на разговори на директора на Агенция „Митници“ Ваньо Танов с министъра на финансите Симеон Дянков и със заместника му Владислав Горанов.

Разговорите са записани на аудиофайлове, съобщи на пресконференция в БТА главният редактор на вестника Кристина Патрашкова.

Тя уточни, че аудиофайловете са били получени на флаш памет, адресирани до зам.-главния редактор на „Галерия“ Явор Дачков. По думите й от контекста на разговорите е установено, че те са проведени през май миналата година, по време на публичния скандал, когато вътрешния министър Цветан Цветанов обвини Танов, че не се справя с контрабандата.
Според Патрашкова тези записи „повдигат завесата над въпроса къде са парите от контрабанда“.

Тя обобщи какво се съдържа в разговорите, стенограма от които е публикувана в днешния брой на вестника.
„Ваньо Танов е подложен на доста сериозен натиск от страна на МВР и лично на Цветан Цветанов. От своя страна Танов притиска няколко фирми, които според Цветанов и МВР не бива да бъдат притискани. Нещо повече, Цветан Цветанов заблуждава премиера и дори го лъже. Финансовият министър Симеон Дянков е загубил доверието на премиера и това се е случило още през май миналата година. Това е констатация, която се прави от заместника на Дянков Владислав Горанов“, разказа журналистката, цитирана от БГНЕС.

„Аз искам да знам, защото съм човек, който си държи на името и на авторитета. Аз искам да се разхождам и да гледам хората в очите. Значи или той (Бойко Борисов – бел. ред.) осуетява и да престанат с тез измишльотини, или аз си тръгвам, във вторник излизам и казваме нещата от „А“ до „Я“ с истинските им имена“, казва митническият шеф в разговора си с Дянков, който беше излъчен по време на пресконференцията.

„Всичко е толкоз популистко, толкоз тъпо“, казва още Танов за Цветанов във втори запис. В разговорите шефът на митниците използва и следните изрази по адрес на вътрешния министър: „И как да се бориш, когато насреща си имаш човек, който… нямам думи“, „Отврат са,слушат ме, но не ми дреме на жилетката, защото не се говори с аргументи, а се говори с измислени…“, „И всички приказваха едно преди това, сега се измятат и въобще к’во да…“.

„Масовото подслушване и още повече пасивното му приемане е абсолютен скандал за България 20 години след краха на тоталитаризма“, коментира Явор Дачков.
Междувременно от РЗС обявиха, че стартират общонационална гражданска кампания под наслов: „Спри подслушването! Ти можеш!“. От партията на Яне Янев заявиха, че зачестяват случаите на анонимно постъпващи при тях цифрови носители със звукозаписи на разговори, при някои от които „с голяма вероятност могат да се разпознаят гласове на депутати, висши държавни чиновници и високопоставени функционери на ГЕРБ“.

Соченият за лидер на „Октопода“ Алексей Петров, който след излизането си от ареста, се включи в политическата дейност на РЗС, се смята за близък до в. „Галерия“. Той даде първото си интервю на свобода именно за него.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *