Издигането на прокурор Гугушева за КС се оказа сюжет от сложен фамилен сценарий

Тя бе предложена за поста от ръководството на СДС вследствие на договорката между премиера Бойко Борисов и председателя на партията Емил Кабаиванов, че ГЕРБ ще подкрепят която и да е номинация. Според двама независими един от друг източници на Mediapool, собственичка на фирмата „Лигъл партнърс“ ЕООД, отпускала щедри кредити на прокурор Гугушева през последните години – Тотка Ахчийска, е всъщност нейна майка. Съпругът на Гугушева – Марко, пък е братовчед на лидера на СДС Емил Кабаиванов, като и двамата са от Стара Загора. Преди ден в специално интервю за „Фокус“ Гугушева отрече данните от Търговския регистър, че семейството й има стабилни позиции в бизнеса с имоти в лицето на по-големия й син Стефан и обясни, че взетите от нея заеми от 2006 г. насам от „семейна инвестиционна компания“ за жилища за децата й са изплатени и в това няма нищо нередно. Уточни и, че те не са били в размер на над 200 000 евро, както е посочено в три нейни декларации пред Сметната палата за 2006, 2009 и 2010 г., а само на 133 000 евро, които в крайна сметка окончателно са изплатени през 2011 г. с дарение от сина й Стефан за 95 000 евро. Във вторник представляващият член на Висшия съдебен съвет Соня Найденова заяви, че ще препоръча на Етичната комисия на ВСС да се самосезира по медийните публикации за Гугушева. Бабата дава кредит за дом на внука, който го връща с дарение Кандидат-членът на КС обаче пропусна да спомене, че всъщност Гугушев-син е осигурил парите за връщане на дълг към собствената си баба, както и че в жилището му, закупено по думите на прокурорката с въпросния кредит, са регистрирани седалищата на две фирми на Ахчийска и на една негова.
Както вече стана ясно от Медиапул, става въпрос за кредитора „Лигъл партнърс“ и компанията за имоти „Викториан пропъртис“. Фирмата на Стефан Гугушев пък е „Рентхаус“ ЕООД, чиято дейност по регистрация също включва покупко-продажба и отдаване под наем на недвижими имоти. Гугушева не намери нужно да изясни в ексклузивното си интервю от понеделник и противоречието в имотната й декларация за 2008 г. Там е посочено, че апартамент от 65 кв.м с адрес в столичния кв. „Гео Милев“, съвпадащ с този на трите компании и с този по лична карта на Стефан Гугушев (видно от Търговския регистър – бел.ред.) е придобит чрез безвъзмездно дарение от съпрузите Галя и Марко Гугушеви, а не е закупен със средства от заем. Според вече неведнъж публикувани данни от Сметната палата, семейството на номинираната за конституционен съдия прокурорка действително купува апартамент в София с пари от кредит, но той е 150 кв.м и сделката е направена през 2009 г. за 71 778 лева. Гугушева е декларирала, че през същата година е взела заем от 105 000 евро от „Лигъл партнърс“, с който самата тя твърди, че е придобито жилище за по-малкия й син – Виктор. „Имах ипотечен банков кредит, изтеглен от Уникредит Булбанк през 2005 година, за сумата от 30 000 евро, с който закупих апартамент със съдлъжници моя съпруг и по-големия ми син, за когото беше предназначено жилището. Намирам за нормално, както за мен, така и за всяко българско семейство, да подпомогне децата си в момент, когато все още не са стъпили здраво на краката си. Този заем в края на месец август 2006 г. е напълно погасен със заем от 28 200 евро, изтеглен от фирмата „Лигъл партнърс“ ЕООД – това е семейна инвестиционна компания. След известно време по-големият ми син със собствени средства погаси този заем като собственик на апартамента, който закупихме с този заем за него. Поради същата причина и след приключване с горните ангажименти една година по-късно изтеглих и друг заем през 2009 г. от „Лигъл партнърс“ ЕООД на обща стойност от 105 000 евро за закупуване, довършване и обзавеждане на жилище за по-малкия ми син. Изтегленият заем от семейната инвестиционна компания бе оформен с план за погасяване – главница и лихва, която ежемесечно внасях по банков път до месец март 2011 година, когато синът ми адвокат Стефан Гугушев като физическо лице ми дари 95 000 евро, с която сума и този заем към „Лигъл партнърс“ ЕООД беше погасен“, обясни Гугушева пред „Фокус“.
Отрече имотния бизнес на сина си, премълчавайки този на майка си Тя не даде повече информация по отношение на дейността на фирмата-кредитор и това как тя работи като банкова институция, въпреки че в регистрацията й в Търговския регистър са посочени най-разнообразни видове дейност, но не и тази. Освен това не само, че не коментира публичните данни за бизнес интересите на големия си син на имотния пазар, но и напълно ги отрече. Премълчавайки факта, че майка й Тотка също се занимава с такива сделки. „Спокойно мога да кажа, че заедно със съпруга ми притежаваме два апартамента в София и два в Казанлък, като в единия апартамент в София ние живеем, а в другия по-малкият ни син. Не бих казала, че притежанието им са сериозен интерес в недвижимите имоти. Освен това за пълнота мога да кажа, че имам по наследство от дядо ми – дарени от майка ми няколко ниви и дворно място и полумасивна къща в малко селце до Казанлък, които са резултат от уреждането на отношения между майка ми и нейния брат по наследствените въпроси. Всичко е декларирано в декларацията ми пред Сметната палата, а това, което се е случило през 2012 г., ще се декларира през 2013 г.“, заяви Гугушева с още по-категоричното уточнение, че „нито аз, нито семейството ми има интереси в бизнеса с недвижими имоти“. Не това обаче показва справката на Mediapool в Търговския регистър, според която големият й син – адвокат Стефан Гугушев, освен в управлението на регистрираната на един адрес с „Лигъл партнърс“ – „Рентхаус“, участва и в ръководството на още 7 компании (две от които закрити – бел.ред.) – всичките занимаващи се с имотни сделки и всякакъв тип финансови операции и базирани в един и същ офис на столичната ул. „Раковски“ 130. Става въпрос за адвокатска кантора „Гугушев партнърс” и фирмите „Гугушев файнънс енд акаунтинг“ ООД, „Фючърс Кепитал“ АД, „Дениа Груп“ АД, „Макантъни Риалти Интернешънъл Кънстръкшън 4“ и „Макантъни Риалти Интернешънъл Кънстръкшън 5“ (прекратили дейността си – бел.ред.) и „Алфа България“ АД, която по думите на самия Гугушев-син пред „Дневник“ инвестира сериозни средства освен в имоти и в енергетика. Паралелна интрига се завъртя около твърденията за роднинска връзка между Марко Гугушев и Емил Кабаиванов. Според запознати двамата са братовчеди, но Кабаиванов категорично отрича. „Като казвам, че нямам сестра, значи нямам“, коментира той във вторник пред Mediapool.
Независимо от това остана усещане за фалш в думите на прокурор Гугушева, че не е познавала лидера на СДС преди той да получи мандат от премиера да излъчи силна кандидатура за КС, което обаче не попречило на Кабаиванов да забележи нейната работа и висок професионализъм. Самият Кабаиванов обаче намекна, че е запознат с фамилията на Гугушева. „Г-жа Гугушева е потомък на известен възрожденски род от Пловдив – Търневи, сподвижници на Васил Левски“, заяви Кабаиванов миналия четвъртък, представяйки на „Раковски“ 134 високите морални и професионални качества на кандидатката за КС, издигната от ръководството на СДС и бивши атакисти.
„Получих покана от лидера на Съюза на демократичните сили, Емил Кабаиванов да бъда номинирана за конституционен съдия, след отказа на президента Петър Стоянов, който беше предложен преди мен. Г-н Кабаиванов е забелязал моята работа и висок професионализъм и съответно отправи тази покана към мен. Не се познавах с г-н Кабаиванов до момента, когато получих поканата за тази номинация. Както казах и преди, той е търсил професионална кандидатура на експерт с висок морал и спазване на етичните норми, доказал се в професионален план и така е стигнал до мен. Относно личния избор, бих казала, че когато г-н Кабаиванов е получил мандат от премиера да излъчи достойна кандидатура, е нормално и изключително важно да защити гласуваното доверие и да даде реален шанс да излезе държавата от тази създала се институционална криза“, бе коментарът на Гугушева за това как се е стигнало до издигането й за КС.
Така се получава, че по-малко от месец след пълното фиаско около избора на пенсионираната зам.-шефка на Върховния административен съд Марковска за конституционен съдия, следващият официално номиниран кандидат за поста също се оплете в тежко противоречащи си неясни обяснения както за имотното си състояние и семейния бизнес.
Сериозни професионални качества в борбата с финансови престъпления
Сериозните й умения като магистрат бяха подкрепени и от подробна автобиография, публикувана в „Дневник“, според която прокурорката е преминала над 30 курса, обучения и семинари в България и чужбина за повишаване на квалификацията, повечето, от които са свързани конкретно с разследването на финансови и икономически престъпления, пране на пари, банкови измами и данъчни злоупотреби. Гугушева започва работа в системата като младши-съдия в Окръжния съд в Стара Загора през 1990 г, когато е на 31 години. Още същата година се прехвърля в Районната прокуратура в Казанлък, където работи до 2006 г., като последните 12 години от този период е зам.-ръководител. Оттам продължава кариерата си в Софийската окръжна прокуратура 2006 и 2011 г., а от началото на т.г. работи в Апелативната спецпрокуратура, където почти веднага става отново зам.-шеф. Гугушева е завършила средното си образование в СОУ „Никола Вапцаров“ в Казанлък през 1977 г., а висшето си – в Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ през 1988 г. През 2010 г. минава и специализация по „Европейско право“ в Софийския университет. На пресконференция на СДС във вторник Кабаиванов отново определи кандидатурата на Гугушева като безупречна и припомни, че тя е заместник-ръководител на Специализираната апелативна прокуратура, което било достатъчно добро доказателство, че тя е проверявана от всички възможни органи и че „няма нито една капчица на съмнение в нейното имотно състояние“. Независимо от обещанието на Борисов ГЕРБ да подкрепят кандидатурата, управляващата партия още не е обявила решението си. „Дали ще я подкрепят ще стане ясно при гласуването на 19 декември”, бе лаконичният коментар на Кабаиванов.

Борис Митов, Медиапул

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *