Изкупеният тютюн е с 30% по-малко

Изкупеният тютюн през 2016 г. ще бъде с около 30% по-малко спрямо 2015 г. Това заяви председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България Цветан Филев.

През 2015 г. в страната ни са се произвели 23,6 хил. тона тютюн, което означава, че за 2016 г. продукцията ще бъде около 16 хил. тона.

Окончателно това ще стане известно в края на февруари или средата на март, когато се очаква тютюнът да бъде изкупен напълно. Според Филев се наблюдава забавяне на плащането на изкупения тютюн над 60 дни при четири търговски фирми. Пет пък са изплатили напълно задълженията си.

Въпросът с навременното заплащане на продукцията ще бъде поставен в Консултативния съвет по тютюна, който асоциацията през следващата седмица ще предложи на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) да бъде свикан. Тютюнопроизводителите искат да започне и спешно процедура за изплащане на преходната национална помощ за тютюн през 2017 г. до края на март.

„За реколта 2016 година от трите основни групи тютюн, които се отглеждат в България – „Басми”, „Кабакулак” и „Бърлей”, са изкупени около 98%“, посочи Цветан Филев. Той уточни, че от тютюневата група „Басми” са изкупени вече над 5 хил. тона тютюн, като се очаква крайната цифра да е около 6 хил. тона. „За „Кабакулак” от произведените 1600 тона вече са изкупени около 1500, информира monitor.bg. От „Бърлей” от произведените 1100 тона са изкупени около 1070 тона“, поясни председателят на асоциацията.

31 март е и крайният срок за вписване на земеделски производители, които отглеждат тютюн, в регистъра на тютюнопроизводителите, припомни Цветан Филев.

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *