Изкупеният тютюн през 2016 г. е 30 на сто по-малко от 2015 г.

Изкупеният тютюн по данни на Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България през 2016 г. ще бъде с около 30 на сто по-малко от 2015 г., каза пред БТА председателят на асоциацията и президент на УНИТАБ-Европа Цветан Филев.

Окончателно това ще стане известно в края на февруари или средата на март, когато се очаква кампанията по изкупуването  на  тютюна да бъде приключена напълно. Според Филев наблюдава се забавяне на плащането на изкупения тютюн над 60 дни при четири търговски фирми. Пет фирми са изплатили напълно задълженията си.

Въпросът с навременното заплащане на продукцията ще бъде поставен в Консултативния съвет по тютюна, който асоциацията през следващата седмица ще предложи на МЗХ да бъде свикан.

Цветан Филев  заяви по повод по-високите изкупни цени в тазгодишната кампания: „Тютюнопроизводителите през 2016 г. се постараха да произведат тютюн и да заготвят тютюнева суровина с много по-добро качество. Втората причина е това, че в момента работим с актуални на пазара сортове, които се наложиха през последните 3-4 стопански цикъла“.

 През миналата година настъпиха сериозни сътресения в тютюневия холдинг „Булгартабак”, който използваше голяма част от произведената у нас суровина. Фабриката му в София беше затворена, стигна се и до други реорганизации, след като депутатът от ДПС и медиен собственик Делян Пеевски обяви, че излиза от компанията. Нейни представители обявиха, че публикации в пресата са нанесли тежки имиджови щети, които са я оставили без ключови пазари в чужбина.

Тогава тютюноработници излязоха на протест под прозорците на икономическото министерство. Сред исканията им бе да получат обяснение защо фабриката на „Булгартабак“ в София спира работа и оставя над 400 души на улицата. Според протестиращите приватизационният договор задължава холдинга да работи до 2021 г. Те поискаха от тогавашния министър на икономиката Божидар Лукарски да слезе при тях и да отговори какво прави държавата по въпроса им. Той пък предпочете да се срещне с част от работниците вътре в сградата. „Има клауза в приватизационния договор, която позволява една от фабриките да прекрати работа за 12 месаца”, коментира тогава  Лукарски след срещата. Той се измъкна от конфуза заради факта, че не се е срещнал с протестиращите, защото смятал, че това означава да прави „тротоарна политика“.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *