Изкупуват частни гори от граждани

За втори път гражданите, които имат частни гори, ще имат възможност да ги продадат на държавните горски предприятия. От 1 октомври стартира прием на документи за закупуване на поземлени имоти в горски територии, които са собственост на физически лица, обявиха от Министерството на земеделието.Изкупуват частни гори от граждани.

Резултат с изображение за гори в българия

През 2016 г. процедурата беше обявена за първи път и предизвика изключително голям интерес.

Изкупуването ще се извършва от б-те държавни горски предприятия. Целта е към държавните гори да бъдат присъединени малки горски имоти, които не могат да бъдат поддържани в добро състояние от настоящите им собственици, информира в.Труд.

Заявления ще се приемат до 15 януари 2020 г. В документите трябва да бъдат описани предлаганите за купуване терени, да бъдат посочени техните собственици и приложени копия от документи за собственост. В отделен непрозрачен плик трябва да има и исканата от собственика цена. За улеснение на хората, ценовото предложение ще се попълва във формуляр по образец.

Първоначално предложените за продажба гори ще бъдат класирани като повече точки ще получат тези, които граничат с държавни гори, имат специални и защитни функции, и са по-малки по размер. След това ще бъде направена оценка на частните гори, разходите за което ще бъдат поети от държавните горски предприятия. Като в рамките на наличните средства първо ще бъдат изкупени горите, при които има най-голяма разлика между стойността им на декар според оценителите и поисканата от собственика цена. Ако собственикът е поискал цена по-висока от оценката, гората няма да бъде изкупувана.

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *