Изкуственият интелект и образованието в ЕС

Живеем във времена, в които технологиите са неизбежна част от човешкия живот. Изкуственият интелект се развива все повече в последните години и бавно навлиза във всички сфери на работа, бизнес и комуникация. В тази статия ще разгледаме ползите и негативите от изкуствения интелект, който се превръща все повече в неизменна част от нашия живот.Наскоро гръмналата пандемия с корона вирус накара всички публични институции да затворят врати и учениците преминаха в онлайн форма на обучение и това е само началото. Според мен дори и без такава пандемия, рано или късно всички щяхме да преминем в онлайн обучение и да учим от комфорта на собствения си дом, като единственото от което ще имаме нужда е лаптоп и интернет връзка. Заради появилия се наскоро вирус събитията се случиха малко по-бързо от предвиденото, но пак не прекалено рано, защото в последните 10 години технологиите много се развиха и още от малки децата са закърмени с тях и знаят как да ги използват. Така че бързото преминаване от присъствена в онлайн форма на обучение, не би следвало да е проблем за тях.
Нека започнем с ползите от въвеждането на изкуствен интелект в класните стаи във всички училища и университети в ЕС и да видим какво ще се случи, защото това рано или късно ще бъде факт. Със сигурност няма да стане за един ден, но е много вероятно нещата да се развият по един или друг начин и да доведат
до там. Изкуствен интелект въведен в класните стаи, вече е тестван в училища в Индия и Китай, но това са отделни случаи, които са видели само положителната страна на изкуствен интелект. Дали няма да се превърнем в асоциални личности ако всички преминем в електронно обучение?
Един от позитивите би бил за учителите, защото проверката на тестове и домашни работи ще се извършва от компютър, което ще спести много време и усилия от страна на учителите, които пък за сметка на това ще имат време да подготвят нови уроци и да се занимават с индивидуални ученици, които имат нужда от помощ и леко побутване за да успеят в часовете по различните предмети.
Впоследствие обаче изкуствен интелект ще замени не само проверките на домашни, но и самите уроци и така в един момент учителите ще се занимават само с отделни ученици, които имат нужда от по-специално внимание. Другата функция на учителите ще бъде да разясняват как да се взаимодейства с изкуствен интелект по най – правилния начин. Така професията учител ще промени своето значение и от преподаване на математика, история и други предмети, учителите на бъдещето ще бъдат психолози и експерти по изкуствен интелект, защото тяхната единствена задача ще бъде да помагат на проблемните ученици и да въвеждат останалите в света на изкуствения интелект.
Нека сега разгледаме същата тема, но от страна на учениците. Те ще имат възможността за специализирано подготвени за тях уроци, което в нормални условия не би било възможно, защото няма как учителят да създаде 30 различни урока за различните нужди, без помощта на изкуствен интелект. Също така ИИ ще проучват поведението на учениците и ще им дават задачи според тяхните нужди, но и също така ще има по – голям контрол. За сметка на това учениците ще имат поле за изява и за подобрение в техните знания, но на каква цена?
До колко този контрол ще е нещо позитивно? Ако ИИ за съответното учебно заведение е създаден от определена технологична компания, която в някакъв момент реши да продаде тези данни, които са поведението на учениците, за голяма сума пари, какво ще се случи тогава? Регулации разбира се ще бъдат създадени за да може на пръв поглед да има ред и дисциплина, но до колко тези също няма да бъдат изопачени? На този въпрос аз не мога да ви отговоря, не пробвайте и вие, защото ще си блъскате главата в стената цял ден и пак няма да получите отговор.
Нека сега видим как стоят нещата с образованието и изкуственият интелект в ЕС. Ако всички учим по една и съща програма, разработена на един език това ще ни сближи с другите нации и ще има по – голяма  комуникация. Също ако всички ще можем едновременно да участваме в дискусии, семинари, учещи хора от цяла Европа ще могат да се включат на живо от комфорта на своя дом. Ако всички – поне хората от ЕС – използваме един език, една валута и една и съща форма на обучение и сме в една класна стая, това би било страхотно, но дали не е просто една утопия?
И ще завърша тази статия с нещо, което ни учат в часовете по йога и медитация, а то е че най-важното е да има баланс. Ин и Ян да са в равновесие. Под този баланс имам предвид да се въведе изкуствен интелект,
но той да бъде в симбиоза с персоналната връзка между реален учител и ученик. Също да се предлага като вариант възможността за уроци на живо, сред чист въздух и природа поне веднъж седмично. Трябва в учебните
програми да се въведат часове по групови медитации, позитивно мислене и личностно развитие. Ако  гореизброените неща се въведат в учебния план, от изкуствения интелект ще можем да извлечем само ползи.
Затова призовавам всички да се опитат да поглеждат по-често навътре към себе си, защото там са всички отговори и само там се крие разковничето за щастлив живот, нещо което и най – развитият ИИ не може да ти обясни или покаже. Защото никой алгоритъм не би успял да реши уравнението на твоя  живот, ако ти сам не затвориш очи за момент и не погледнеш дълбоко в себе си.

Сияна ТАНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *