Изкуственият интелект не може да замени човека, но ще улесни работата на журналистите

Изкуственият интелект не може да замени човешкия фактор в журналистиката, но ще улесни работата на журналистите – около тази теза се обединиха участниците в дискусия в рамките на Шестия световен конгрес на информационните агенции. Модератор на дискусията беше първият заместник генерален директор на ТАСС (Русия) и вицепрезидент на Световния съвет на информационни агенции Михаил Гусман. „Всеки говори за изкуствения интелект, но аз не мога да си обясня какво означава на практика този изкуствен интелект и какво ни очаква в бъдеще“, каза Гусман. Генералният директор на Европейското бюро на Xinhua (Китай) Ян Хуанг заяви, че през декември 2018 г. агенцията е написала новина за самата себе си, че пуска първите говорители от изкуствен интелект. Те представляват компютърно генериран образ на реален говорител. Xinhua вече използва такива виртуални говорители за емисиите си на китайски, английски и руски език. Xinhua има специална дирекция, която акцентира върху развитието на технологиите, базирани на изкуствения интелект. „Изкуственият интелект в отразяването на новините е все още в съвсем ранен етап на своето развитие. Никой не може да предвиди как ще изглежда за бъдеще, но сме сигурни, че окаже сериозно въздействие върху развитието на журналистиката“, посочи Ян Хуанг.

В София беше представен руският виртуален водещ Лиза. В залата присъства и нейният реален прототип, за да се направи съпоставка. Именно разработка на Лиза е последната, пусната в Санкт Петербург миналия месец, затова тя е най-добрата за момента. Нидал Салах-Елдин, замeстник-главен редактор на DPA (Германия), изрази мнение, че автоматизацията не трябва да замени човешкия фактор в журналистиката, а да улесни работата на журналистите. Тя подчерта, че изкуственият интелект се основава на човешката интелигентност. Нещо, което обикновен процес на автоматизация не може и няма да може да постигне. Затова според нея е много важно да се прави разграничение между автоматизация и изкуствен интелект. Управляващият директор на IRNA (Иран) Сейед Зиа Хашими добави, че агенцията подобрява инфраструктура си за използването на изкуствения интелект постепенно, за да може да се използват технологиите ефективно. Сейед Зиа Хашими предупреди, че трябва да се внимава с използването на изкуствения интелект, докато няма добър контрол, защото това би имало лоши последици.

Изпълнителният директор на  Il Sole 24 Ore (Италия) Джузепе Чербоне посочи, че изкуственият интелект в медиите вече влияе и ще влияе на цялата верига на добавената стойност, той ще помогне на редакторите да станат по-ефективни и по-високо производителни. „В крайна сметка изкуственият интелект ще стимулира творческото начало у хората“, смята той. Александър Ведяхин, първи замeстник-председател на Изпълнителния борд на Сбербанк на Русия, посочи, че силният изкуствен интелект ще може да бъде постигнат, според анализаторите, след 50 до 80 години. По думите му дотогава ще трябва да разчитаме на слабия изкуствен интелект, който може да се справя само с няколко задачи и ще ни помага да бъдем по-креативни. Александър Ведяхин посочи, че 30-40 процента от печалбата им се генерира от продукти, свързани с изкуствения интелект. Според Ведяхин изкуственият интелект е тук, за да ни помогне да подобрим нашето качество на живот. По думите му изкуствен интелект плюс човек е равно на много повече, отколкото поотделно.

 

Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *