Изкуственият интелект отговори на въпроса за щастлива връзка

Изкуственият интелект (AI) може и да не е програмиран да обича, но пък може да определя най-важните индикации за една щастлива връзка.

10 важни правила за щастлива връзка - Последни Новини от DNES.BG

В първо по рода си проучване учени провеждат анализ по машинно обучение на над 11 000 двойки и откриват, че романтичните успехи се постигат, когато хората вярват, че техният партньор е напълно отдаден на връзката, информира profit.bg.

Технологията също така открива, че елементи като чувство на близост, усещане за признателност и сексуално удовлетворение водят до успешна връзка.

 От друга страна данните показват и фактори, които крият риска от обречената връзка и това са депресията и несигурната привързаност.

Проучването е направено от екип от Калифорнийския университет и други учени по света, които са анализирали 11 196 двойки по 43 индикатора.

Преподавателят по Западна психология Саманта Джоел казва, че „удовлетворението от романтичните връзки има важни последици за здравето, благосъстоянието и продуктивността на човека“

Джеол и нейният екип са използвали машинно обучение, за да прегледат огромен набор от индикатори с цел да определят кои са най-важните фактори за удовлетвореността от една връзка.

9 стъпки за създаването на щастлива връзка - Последни Новини от ...
 След като подават данните на AI, машината предоставя конкретни индикатори в една връзка , като възприеманата отдаденост на партньора, признателността и сексуалното удовлетворение допринасят с почти 50% за отклоненията в качеството на една връзка.

Индивидуалните характеристики, които описват по-скоро партньора, отколкото връзката, имат принос за 21% от отклоненията в качеството на връзката.

Водещите пет индивидуални характеристики, които са най-силния индикатор за качеството на една връзка са удовлетвореността от живота, негативното влияние, депресията, избягването на привързаност и тревожната привързаност.

Джоел отбелязва, че е била изненадана от резултатите от проучването, че индикаторите за индивидуалните различия на единия от партньорите, като удовлетвореност от живота, депресия или склонност да се съгласява, обясняват едва 5% от отклоненията в задоволството на другия партньор от връзката.

Хората с деца са по-доволни, бездетните имат по-щастлива връзка ...

„С други думи, удовлетвореността от връзката не може да бъде добре обяснена от характеристиките, които вашия партньор сам е описал за себе си“, казва тя.

Това обаче не означава непременно, че изборът на романтичен партньор не е важен.

„Партньорите могат да помогнат за оформянето на специфични за връзката отношения, като конфликти, интимност и възприемана отдаденост на партньора, които обаче изглежда са важни за поддържането на връзката“, добавя Джоел.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *