Изкуственият интелект – помощ или заплаха за човечеството

Всички сме свидетели на бурното развитие на технологиите, а Свещеният Граал за повечето технологични компании е изкуственият интелект. Далеч от научната фантастика, той заема все по-голяма част от ежедневието ни.

Има различни видове изкуствен интелект – тесен, общ и супер изкуствен интелект. В момента в света се развива първият вид – този, който може да решава определени цели и задачи в една област. Вторият вид изкуствен интелект би могъл да съперничи на човешкия, би развил самосъзнание, би имал собствена воля, би се учил от собствения си опит, информира bnr.bg.

Супер изкуственият интелект е този, който многократно ще ни превъзхожда и трудно бихме могли да прогнозираме, обясни пред Радио София футурологът Мариана Тодорова, автор на книгата „Изкуственият интелект“:

„Вече има изключително добри примери за прилагане на изкуствения интелект в медицината. Някои решения дават възможност да се диагностицира рак на гърдата при жена, която няма никакви симптоми и би развила това заболяване след пет години или риск от възникване на различни видове туморни заболявания.“

Заради кризата с коронавируса много бизнеси побързаха да внедрят готови решения за осигуряване на социална дистанция. Около 20% от информационното съдържание в големите медийни корпорации вече се пише от алгоритми. Наред с предимствата, обаче, се говори за риска от дехуманизиране на медийното съдържание. Все повече се осъзнава нуждата да бъдат очертани границите на действие на изкуствения интелект, тъй като до 20-30 години на човечеството може да се наложи да се бори за човешки квоти в производството.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *