Изкуствен интелект на Google разпознава кожни заболявания

Нов инструмент, който използва изкуствен интелект, помага за откриване на нездрави състояния на кожата, косата и ноктите въз основа на изображения, качени от пациентите. Разработката е на Google.

Всяка година има около 10 милиарда търсения в Google относно проблеми с кожата
(снимка: CC0 Public Domain)

 

Практическите тестове на така наречения „инструмент за подпомагане на дерматологията”, представен на годишната конференция за разработчици на технологичния гигант, Google I/O, трябва да стартират по-късно тази година, съобщи BBC

Според експерти онколози, напредъкът на изкуствения разум може да позволи на лекарите да осигурят по-специално лечение на пациентите. Инструментът на Google може да разпознае 288 кожни заболявания, но не е проектиран да замести медицинската диагноза и лечение, казват от компанията, информира technews.bg.

Системата е разработвана в продължение на три години. Обучена е с набор от 65 000 изображения на диагностицирани състояния, както и милиони изображения, показващи белези, за които хората са разтревожени, наред с хиляди снимки на здрава кожа във всички нюанси и тонове.

Инструментът на Google може да разпознае 288 кожни заболявания
(снимка: Google)

Освен че използва изображения, приложението също така изисква пациентите да отговорят на поредица от въпроси онлайн. Google казва, че в търсачката на голямата компания всяка година има около 10 милиарда търсения относно проблеми с кожата, косата и ноктите.

Dermatology Assist все още не е получил разрешение за употреба в САЩ. Но подобен модел за машинно самообучение наскоро беше одобрен там за използване като помощник при диагностицирането на рак на белия дроб.

Artificial Intelligence, Robot, Ai, Ki

Професор Тим Ъндърууд, ръководител на катедрата по ракови науки в Университета в Саутхемптън, казва, че подобни инструменти имат потенциал да осигурят по-целенасочено лечение на пациентите.

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *