Изкуствен интелект разкри престъпление

Китайските власти задържаха мъж, обвинен в убийството на приятелката си, след като софтуер за разпознаване на лица предположи, че той се опитва да сканира лицето на труп, за да кандидатства за заем.

Изкуствен интелект идентифицира заподозрян в убийство, като разпозна лице на починал човек (снимка: CCO Public Domain)

Полицията на провинция Фуджиан в Югоизточен Китай заяви, че 29-годишният заподозрян на име Джан е хванат при опит да изгори тялото в отдалечена ферма. Полицаите са били предупредени от компания, която издава заеми онлайн: нейната система за лицево разпознаване не открила никакви признаци на движение на очите на жертвата и изпратила сигнал за това, информира technews.bg.

Джан е обвинен, че е удушил приятелката си с въже в Ксиамен на 11 април, след спор за пари, в който жената заплашила да го напусне. Заподозреният поставил тялото на жената в багажника на наета кола и отпътувал.

Той е обвинен също, че се преструвал на жертва, когато се свързал с работодателите на приятелката си чрез нейния акаунт в социалната мрежа WeChat с искане за отпуск, предаде South China Morning Post.

Когато на другия ден нарушителят пристигнал в родния си град Санминг, полицията получила съобщение, че мъжът се опитва да кандидатства за заем чрез приложение, наречено Money Station. То използва невронна мрежа за проверка на самоличността на кандидатите, а по време на процеса на идентификация изисква от човека да премигне.

От компанията за заеми се свързали с полицията, след като открили синини по лицето на жената и плътно червено петно на шията й по време на преглед на записа от приложението. Софтуерът за разпознаване на глас също установил, че си има работа с мъж, а не с жена, която кандидатства за заем.

Джан е обвинен още в използване на телефона на жертвата, за да изтегли 30 000 юана (около 4 200 долара) от банковата й сметка и да измами нейните родители, като им каже, че жената е напуснала работа за няколко дни почивка.

Въпреки че датата на процеса все още не е обявена, подробностите по случая вече шокираха мнозина в Китай. Според един потребител на социалните мрежи, сюжетът е твърде ужасен и по-скоро прилича на трилър, а друг написа: „Никога не съм си представял, че процесът на разпознаване на лице може да се използва по този начин”.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *