Изкуствен мускул вдига от раз 1000 пъти теглото си


Здравият изкуствен интелект вече може да влезе в здраво тяло.

Американски учени създадоха изкуствен мускул, който проправя пътя към появата на хуманоидни роботи като Терминатора, защото може да вдига 1000 пъти по-голямо от собственото си тегло, съобщава БТА, като цитира в. „Сънди телеграф“.

Мускулът се свива и разширява по същия начин, по който го прави биологичният. Създаден е с триизмерно принтиране от силикон, загрява се от лек електрически ток, като материалът може да се разшири до девет пъти по-голям от нормалния размер.

Тестовете демонстрираха огромна сила.

„Правим огромни стъпки към направата на роботизирано съзнание, но телата на роботите все още са примитивни. Това е съществена част от пъзела и както в биологията, новият актуатор може да бъде оформян и преоформян хиляди пъти. Преодоляхме една от последните бариери за направата на роботи, които да са като живи.“, каза проф. Ход Липсън от лабораторията „Криейтив машинс“ в Колумбийския университет в Ню Йорк, информира infobulgaria.info.

Изкуствените мускули се използват не само в роботиката, но и във фините хирургически инструменти, където е важно точното хващане и манипулиране.

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *