Излизането на Гърция от еврозоната може да доведе до война?

Вместо да изчисляват финансовите загуби, те смятат, че подобно събитие би трябвало да се разгледа в по-широка геополитическа перспектива.
Коментари на влиятелни членове на Християндемократичния съюз разкриват сериозните им опасения, че не всички рискове са отчетени, пише агенция Ройтерс.
Провалът на Гърция да постигне фискалните си цели и да получи многомилиардната международна помощ дразни немските политици и те не веднъж предупредиха, че неизпълнените обещания трябва да доведат до санкции. Михаил Майстер обаче, заместник-председател на парламентарната група на Християндемократическия съюз предупреди в началото на седмицата, че ако се спре финансовото кранче на Атина, това ще дестабилизира допълнително и без това неспокойния регион на източното Средиземноморие.
„Мисля, че трябва да разгледаме въпроса в по-широка рамка от чисто финансовите и икономически аспекти” – смята той. – „Достатъчно е да погледнем на картата къде се намира Гърция.”
Майстер напомня, че страната е в близост до Близия изток, който се тресе от гражданската война в Сирия и подчертава, че и мирът на Балканите е доста крехък.
Подобни коментари отправи и колегата му Армин Лашет, който отбеляза, че излизането на Гърция от Монетарния съюз може да има неблагоприятни последици за Южна Европа. Подобен ход на събитията „може да доведе до нестабилност в държави, членки на НАТО” – смята Лашет. – „Русия е готова да помогне на Гърция с милиарди, ако ситуацията се развие в тази посока”.
Политикът подчертава, че на карта е заложено много повече от финансовия план за стабилност на Гърция.
Тези коментари дават повод на аналитиците да предположат, че въпреки поставените ултиматуми, Германия може да прояви гъвкавост в отношението си към Атина, за да избегне по-голямата от двете злини.

finansi

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *