Измамени строители протестират пред парламента

Измамени от едрите строителни акули, които са „абонирани“ за големите обществени поръчки поради близост с управляващите, днес решиха най-после да си кажат истината и болката. И то не къде да е, а там, на жълтите павета,  където се разпределят порциите – Народното събрание. Разчитайки може би на коледно милосърдие, представители на фирми, които са били подизпълнители на обществени поръчки, излязоха днес на протест пред Народното събрание.

Причината е, че на са получили парите си от големите фирми, спечелили поръчките. Във Враца една от тези компании е участвала в изпълнението на проекта за водният цикъл. Фирмата на Иван Цветков има да получава 92 хил. лв. от водния цикъл на Враца. „Нашата фирма е направила девет улици водопровод във Враца. Ние чакаме една година да си получим парите за тези девет улици, но не идват, отиват в друга посока. Ето идва Коледа, нашите хора имат семейства, имат да получават заплати, нещата получават много големи размери”, обясни Цветков.

В случая ощетени са 20 работници, но има и фалирали фирми. Потърпевши са и компании от Варна. Паметливи припомнят, че миналата година протести на компании – подизпълнители, завършаха дори и с  убийство на подизпълнител, който не можеше да се разплати с работниците. Това лято пък троителни предприемачи от различни краища на страната направиха мирен протест пред сградата на общината в Силистра заради неизплатени около 1 милион и 250 000 лева за извършени строителни работи по водния цикъл на града. Тогава стана ясно, че 16 малки строителни фирми не са получили парите си и според техните ръководители става дума за измама с европейски средства. Те са уведомили различни институции, но отговор до онзи момента нямаше.  Обвиненията са към няколко големи фирми, които са ги наели като подизпълнители по проект за изграждане на пречиствателна станция, доизграждане на канализационната мрежа и частична реконструкция на водопроводната мрежа на Силистра. Проектът е по оперативна програма „Околна среда“. Собствениците на строителните фирми твърдят, че има много нарушения по процедурите за изпълнението на проекта, чиято стойност надхвърля 70 милиона лева.

 

Кольо ЗЛАТАНСКИ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *