Изнасяме 775 хиляди велосипеди

Борислав Георгиев, експерт по външна търговия

Велосипедът e създаден от немския аристократ Karl von Drais през 1813 г. През 1899 вече в света има един милион велосипеда. Днес се продават повече от 100 милиона броя годишно в света. Велосипедът е „зелено“ средство с едновременно здравословна, транспортна и спортна функции. Определящото за него е задвижването от човешката сила, което се запазва и за създадения през 1998 г. в ЕС велосипед с помощно електро задвижване (ВПЕЗ) (Electrically powered assisted cycles – EPAC).

Велосипедите, вредните емисии и кои са градовете по света с най-добрите условия за каране на колело - Lifestyle.bg

При него електромотора е с ограничена до 250 вата мощност, помагаща само до 25 км/час и само и единствено, ако човек върти педалите. При ВПЕЗ електрическата част не може да работи на самотек. Тя само подпомага и улеснява колоездача. За класическите механични велосипеди има световен стандарт БДС/ЕН/ИСО 4210, за които в текста ще използвам думата колело. За ВПЕЗ има само европейски стандарт БДС/ЕН 15194.

Българският износ на велосипеди за 2021 г. е общо на стойност близо 481 милиона евро за близо 775 хиляди велосипеда. Стойността на внасяните компоненти (това е практиката на всички европейски и световни производители) е повече от две трети от този износ. Между пет и осем страни от ЕС формират повече от 90 % от българския износ в евро и брой велосипеди. България е на трета позиция сред износителите от ЕС27 за ВПЕЗ и на седма позиция за колелата за 2021 г. Производството и износа на велосипеди е структурно определящ български отрасъл. Секторна експортна стратегия би допринесла значително за неговата устойчивост и развитие, информира economynews.bg.

Износът на целия ЕС27 за 2021 е на стойност близо 9,2 милиарда евро за близо 13 милиона броя велосипеди. Съотношението е на всеки два ВПЕЗ има износ на 5 колела, като обаче ВПЕЗ заемат близо 80 % от стойността на износа на ЕС27. Този сектор се развива благодарение на равнопоставеността на всички световни производители, защитена чрез мерките за търговска защита в съответствие с правилата на СТО.

Български велосипеди на пазара в Австрия

Характерните за последните години кризи, свързани с цената на енергията и разходите за живот, засилват социално-икономическите неравенства, разкрити от пандемията COVID-19. Затрудненията във веригата на доставки (допълнително затруднявана при велосипедите от трите световни доставчика на движения) създава допълнителен натиск, застрашава както различните сектори на промишлеността, така и усилията за декарбонизация и повдига въпроси относно сигурността на доставките на енергия и суровини и независимостта от вноса.

Друг основен недостиг, пред който сме изправени, са квалифицирани работници. Привличането и задържането на работници в сектори, които се променят, е огромно предизвикателство. Тази среда съществуваше преди войната в Украйна, но се влоши допълнително от нея. Всичко това се случва в условията на зелен и цифров преход.

Има национални секторни Вело стратегии от които е добре да се поучим. Германия има своя план – National Cycling Plan 3.0; Франция има доклад на депутат от януари 2022 Economic Sector of the Bicycle в обем от 82 страници с 10 мерки и 63 предложения, които практически са приложими в значителна степен и за България; САЩ – The Global Bicycle Market – A Comprehensive Plan to Re-Shore the US Bike and E-Bike Industry от ноември 2021 г. в обем от 24 страници с план от 10 точки как да се случи това, също в значителна степен приложим в България.

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *