Изненада: Борсата в Атина отбеляза впечатляващ ръст

Във Франция индексът достига до 44.5 пункта, а в Германия подобрението е до 46.8 пункта.  За еврозоната като цяло данните показват 8-месечен пик до 46.2 пункта.
Извън континента, изненадващо добри са данните за Бразилия, където индексът на леката промишленост достигна 20-месечен връх, изкачвайки се от ниво 50.2 пункта на 52.2 пункта.
След всички тези положителни числа, петролът продължава да поскъпва. Януарските фючърси се търгуват с 23 цента по-скъпо спрямо нивото им в началото на европейската сесия до $ 89.14 за барел. Сортът брент се търгува при цена от $ 111.62 за барел, което е покачване в цената от 39 цента.
Еврото продължава да притиска долара до $ 1.3046, като след по-малко от два часа се очаква да излязат данните за състоянието на леката промишленост на САЩ, които биха могли да повлияят на курса на зелените пари.
Борсата в Атина днес избухна в ръст. Водещият индекс Athens Stock Exchange General Index се покачва с 1.60% до 822.08 пункта. Значителен е спадът в доходността по 10-годишните гръцки облигации, които се търгуват вече на 14.55%.
Обяснението за случващото се в две важни събития, които се случиха през последните часове. На първо място правителството на Гърция оповести плана си за това как смята да осъществи обратното изкупуване на собствени държавни облигации. На пазара ще бъдат предложени ценни книжа, емитирани от Европейския фонд за финансова стабилност, който подпомогна чрез тях гръцката държава в най-тежките кризисни месеци. Сега Гърция смята да ги предложи на инвеститорите, като в замяна поиска от тях държавни гръцки облигации. Така европейските банки, които са сред най-големите инвеститори в гръцки дълг, ще се освободят от тези нежелани книжа в портфейлите си.
На второ място, за подклаждане на инвестиционния интерес към гръцката борса днес влияе изказване на германския канцлер Ангела Меркел, която бе цитирана от германската преса през уикенда да намеква, че може би ще се наложи поредно отписване на гръцки дълг в близките няколко години, но е и преди 2014 – 2015 година. Меркел обоснова това с тезата, че е по-добре Гърция да бъде стабилизирана до степен, при която сама е способна да заема ресурс от пазарите, а не да разчита на донорска спасителна помощ.
Европейската сесия стартира на положителна територия, след като данните за подобреното здраве на китайската лека промишленост изпълниха своята мисия. Инвеститорите се зарадваха и на добри данни от Испания. Гледат с интерес и към важна операция, за която запрята ръкави Гърция.
FTSE 100 расте с 0.27% до 5 885 пункта.  DAX INDEX добавя 0.33% до 7 430 пункта.
Тази сутрин излязоха данни за леката промишленост на Испания, която мерена през PMI – индекса показва подобрение до 45.3 пункта, но остава под нивото от 50 пункта, над което трябва да бъде, за да имат инвеститорите увереност, че ситуацията е стабилизирана.
Не така добри са данните за Холандия, обаче, където леката промишленост отбелязва спад през месец ноември до 48.2 пункта, което е 6-месечно дъно за PMI-индекса.
Тази вечер ще се чакат и данните за леката промишленост на САЩ.
Инвеститорите следят с внимание и опита на Гърция да извърши смела поява на пазарите. Страната ще предлага книжа, получени от Европейския фонд за финансова стабилност, като в замяна ще прибира обратно собствени държавни облигации.
Еврото получава силна подкрепа и поскъпва уверено към долара до $ 1.3032. Зад слабостта на долара се крият страховете за фискалната пропаст в САЩ, която може да увреди икономиката, ако държавните мъже продължават да са далеч от компромисна сделка по темата за това как да се увеличат данъците и как да се свият правителствените разходи.
Новата седмица започва със смесени настроения на капиталовите пазари. Петролът поскъпва, а йената продължава да отслабва към долара. Излязоха и позитивни данни от Китай, които допълнително окуражиха инвеститорите.
Според представената от официалните институции информация за нивото на индекса, проследяващ състоянието на леката промишленост, а и според независима частна експертиза, нивото му се е покачило с 0.4 пункта до 50.6 пункта през ноември. Въпреки това водещият индекс на фондовата борса в Пекин се движи на отрицателна територия.
В Токио обаче акциите се търгуват с повишения заради слабата йена, която дава конкурентни предимства на компаниите-износителки. Към този час доларът поскъпва към йената до 82.4750, но отслабва към еврото до $ 1.3024.
Nikkei 225 напредва с 0.13% до 9 458 пункта.  Hang Seng Index пада с 0.38% до 21 947 пункта.  CSI 300 Index губи 0.96% до 2 119 пункта.
На стоковите пазари инвеститорите също изглеждат окуражени от позитивните данни за леката промишленост в Китай. Лекият американски петрол поскъпва с 12 цента до $ 89.03 за барел. Сортът брент добавя 36 цента до $ 111.59 за барел.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *