Изненада: ваучерите за храна са на привършване

На практика най-засегнати са работещите на минимална работна заплата, за които  това означава намаление на покупателната им способност  до 13 процента.

Това коментират от асоциацията на операторите на ваучери. Квотите за ваучерите за храна тази година ще свършат безпрецедентно рано – в края на месеца се очаква парите, определени от МФ, да се изчерпят. Това сигнализираха работодатели, синдикати и асоциацията на операторите на ваучери у нас.
Около 400 хил. работници по данни на ресорната асоциация получават допълнително по до 60 лв. под формата на ваучери за храна към заплатата си. Общата сума се определя всяка година от Министерството на финансите и за 2016 г. е 260 млн. лв. Тя се разпределя на квоти, като т.г. има 130 квоти по 2 млн. лв. В края на юли са останали само 15 нераздадени квоти на обща стойност 30 млн. лв.
По данни на социалните партньори недостигът се очаква да бъде 60 млн. лв. при нормално функциониране на системата.
Причината за предсрочното изчерпване на лимитите е, че всяка година се включват все повече фирми. Заради привършването на квотите всички национално представителни синдикати и работодателски организации изпратиха писмо до министъра на финансите, с което настояват спешно да се свика междуведомствена експертна група за преглед на съществуващата ваучерна система и усъвършенстване на нормативната уредба.
Те предупреждават, че голяма част от близо 400 хил. служители и техните домакинства няма да получат част от своя доход за последните 4 месеца на годината и това може да доведе до социално напрежение.

Милен АТАНАСОВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *